Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cyberbankrånare kom över miljardbyte

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 11:18.
Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.12.2014
Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD

Banker runt om i världen har blivit av med över en miljard dollar, närmare 900 miljoner euro, i ett cyberbankrån av aldrig tidigare skådade proportioner, enligt en ny rapport.

Uppemot hundra banker i ett trettiotal länder har utsatts, enligt rapporten från datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab. Attacken började redan år 2013, och den pågår fortfarande.

Cyberbankrånarna misstänks komma från Ryssland, Ukraina och Kina, och hör till ett gäng som Kaspersky Lab kallar för Carbanak.

Enligt datasäkerhetsbolaget visar attackerna att cyberrånen har gått in i en ny fas där brottslingarna stjäl direkt av bankerna, och inte av enskilda användare.

Rånarna har infekterat bankernas datorer med virus, vilket har gjort det möjligt för dem att se och registrera allt som händer på de anställdas skärmar.

I vissa fall har rånarna lyckats föra över pengar direkt från banken till sina egna konton, och till och med fått bankomater att spotta ut pengar vid en speciell tidpunkt.

Bankrånen har inte varit några snabba attacker. Enligt Kaspersky Lab har varje rån tagit mellan två och fyra månader, och rånarna har kommit över uppemot tio miljoner dollar per rån.

Kaspersky Lab har samarbetat med Interpol och Europol i utredningen.

- De här attackerna visar att kriminella kommer att utnyttja varje sårbarhet i varje system, säger chefen för Interpols enhet för digitala brott, Sanjay Virmani, till BBC.

Enligt webbplatsen Security Week finns inga finländska banker bland dem som drabbats av Carbanaks attacker. Däremot är banker i bland annat Norge och Island utsatta.

Diskussion om artikeln