Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avtalet om eldupphör i fara i östra Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 16:13.
Pansarfordon som skadats under hårda strider i Ugletorsk nära Debaltseve 4.2.2015
Bildtext Pansarfordon som skadats nära Debaltseve före eldupphöret
Bild: EPA/Vladimir Vladimirov

Ukrainas regering och proryska separatister beskyller varandra för att ha brutit mot avtalet om eldupphör i östra Ukraina. Det är omöjligt att dra bort tunga vapen under rådande föhållanden anser både separatister och armén.

Separatisterna hävdar att regeringsstyrkor har beskjutit den rebellkontrollerade staden Horlivka med artilleri. Ukraina säger att det var separatisterna som besköt staden i ett försök att omintetgöra avtalet om eldupphör, som trädde i kraft, en minut efter midnatt på söndag.

Häftiga strider förekom i morse även kring den belägrade, regeringskontrollerade staden Debaltseve som är en viktig järnvägsknutpunkt mellan Luhansk och Donetsk som kontrolleras av separatister.

Minst 5 ukrainska soldater har dödats och 22 har sårats nära hamnstaden Mariupol sedan avtalet om eldupphör trädde i kraft enligt ukrainska militärkällor.

Striderna mattades av på de flesta håll i östra Ukraina men i Debaltseve har striderna däremot trappats upp.

"Omöjligt att dra bort tunga vapen som överenskommet"

- De illegala väpnade grupperna stöder inte eldupphöret. Attackerna mot Debaltseve har till och med ökat och de använder olika slag av vapen, säger arméns talesman Anatoli Stelmakh.

Enligt Stelmakh har regeringsstyrkor i Debaltseve utsatts för 112 granatattacker under det senaste dygnet och de har svarat med artilleri endast då de har utsatts för attacker.

Observatörer från den Europeiska Säkerhets- och Samarbetsorganisationen OSSE, som skall övervaka avtalet säger att separatisterna har förhindrat dem från att ta sig till Debaltseve.

Avtalet om eldupphör förutsätter att bägge sidor börjar drar bort sina tunga vapen från frontlinjerna i morgon, men under rådande förhållanden är det inte möjligt, säger både armén och separatisterna.

Enligt avtalet ska parternas kanoner och granatkastare befinna sig 50 kilometer från varandra inom två veckor.

Avfyrningsramperna för raketer ska befinna sig 70 kilometer från varandra och avfyrningsramperna för raketer med längre räckvidd skall dras bort 140 kilometer från varandra.

- Hur kan vi dra bort våra vapen då separatisterna ständigt angriper oss med stridsvagnar. För närvarande kan det inte bli tal om att vi skulle dra bort våra tunga vapen, säger den ukrainska militärtalesmannen Vladyslav Seleznyov.

Separatisterna säger för sin del att de börjar dra bort sina tunga vapen först när "det råder fullt eldupphör".

- Enligt Minskavtalet kan bortdragandet av tunga vapen genomföras endast under vissa villkor och ett av dem är fullt eldupphör, säger Eduard Basurin, separatisternas talesman i Donetsk.

Nya namn på EU:s utökade sanktionslista

EU har publicerat nya namn på sin sanktionslista mot ukrainska och ryska ämbetsmän och politiker.

Rysslands första biträdande försvarsminister Arkadij Bachin och vice försvarsminister Anatolij Antonov finns med bland de 19 personer och nio organisationer som bestraffas för att ha undergrävt Ukrainas suveränitet.

Även Andrej Kartapalov, biträdande chef för den ryska generalstaben finns med på den nya utökade sanktionslistan, liksom sångaren Iosif Kobzon.

Den 77-årige Kobzon som har beskrivits som Rysslands Frank Sinatra är också ledamot av den ryska Duman.

Han hamnade på sanktionslistan för att han förra året gav sitt stöd åt separatister under ett besök i den självutropade "folkrepubliken Donetsk".

Sanktionerna innebär att personerna inte får resa in i EU och att de inte kan använda sina tillgångar i unionen.

På sanktionslistan finns också flera andra medlemmar av Duman och 14 ukrainare som har politiska och militära befattningar i "folkrepublikerna" i östra Ukraina.

Ryssland fördömer de utökade sanktionerna och anser att de står i strid med sunt förnuft. Ryssland kommer också att besluta om motåtgärder vid en lämplig tidpunkt, sägs det i det ryska uttalandet.

Diskussion om artikeln