Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thåström fortfarande intensivt minimalistisk

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:41.
Thåström / Den morronen
Bildtext Thåström / Den morronen
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Ja, visst känner man igen Thåströms intensivt minimalistiska stil även på färska plattan Den morronen. Det känns tryggt och säkert, men ändå nytt på något vis. Som om allt han gjort de senaste 10 åren i musikväg nu komprimerats till en och samma skiva. Vilket fungerar t.o.m. bättre än väntat.

Fakta om skivan:

Artist: Thåström
Titel: Den morronen
Utgiven: 11.02.2015
Vitsord: 4/5

Här finns sådan ödesmättad dark ambient och nedtonad hypnotisk industrial man ofta förväntar sig av Thåström, men ändå utan den tyngd han brukar lägga till live. Vilket förstås gör att låtarna som sådana och i synnerhet texterna blir tydligare.

Till en början smälter allting samman till något av en matta, men för varje genomlyssning utkristalliseras respektive låt allt mer och mer och skivan bara växer tills jag märker att jag till sist blir närmast litet beroende av den. Var gång jag lyssnar på plattan känner jag att jag genast vill höra den på nytt igen.

Det här är ett album som kräver ens uppmärksamhet och volym. Det bara går inte att låta den ligga och snurra på litet i bakgrunden.

Satsat på texterna

Man märker att Thåström satsat extra mycket på texterna denna gång. Vissa låtar liknar närmast halvsjungna dikter till ett rytmiskt musikackompanjemang. Men det har han ju gjort emellanåt ända sedan Imperiet-eran, så på det sättet inget nytt där.

Thåström har i regel haft bra eller mycket bra texter ända sedan Ebba Grön-tiderna, men den här gången går de faktiskt mer att läsa som ren poesi än tidigare. Vem vet – kanske Thåström snart överraskar oss med att ge ut en reguljär diktsamling. Jag sätter genast in en beställning.

Sällskapet

Rent musikaliskt går tankarna stundvis även till Sällskapet, d.v.s. Thåströms band vid sidan av solokarriären. Men det kan förstås bero på att det till vissa delar är samma krafter med i bägge, d.v.s. Pelle Ossler (f.d. Wilmer-X) och Niklas "Hell" Hellberg.

Thåström torde knappast få så värst många nya vänner med den Den Morronen, men hans gamla vänner blir nog desto trognare. Jag blev det i alla fall.

Thåström / Kom med mig

Thåström talar med Jan Gradvall i februari 2015. Del ett av fyra.

Dan Eskils musikbar