Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det kollektiva hemmakontoret Hoffice landar i Helsingfors

Från 2015
Elin Gustafsson sitter i en grön soffa.
Bildtext Elin Gustafsson är en Hoffice-entusiast.
Bild: Yle / Ted Urho

Känns det motigt att jobba hemifrån? Håller disciplinen dåligt och det känns som om du inte får någonting gjort? Nu landar det svenska fenomenet Hoffice – hemmakontor – också i Helsingfors.

Hoffice blev till i Stockholm för ett par år sedan, då psykologistuderande Christofer Gradin Franzen jobbade med en massa projekt hemifrån, men kände att det inte riktigt fungerade. Tillsammans med några vänner började de träffas hos varandra för att hitta koncentrationen att jobba.

- Det är ett kontor för de som jobbar hemifrån. De är kanske egenföretagare, studerande eller arbetslösa som söker jobb och som känner att det inte blir till någonting och istället tittar på roliga pingvinvideon, säger Elin Gustafsson.

Gustafsson har varit aktiv inom Hoffice-nätverket i Stockholm i ungefär ett halvår och är mycket entusiastisk.

- Jämfört med andra arbetsplatser jag har haft är jag nu både mera effektiv och har mera roligt när jag jobbar!

Pausgymnastik för effektivitet

Konceptet i sig är enkelt: man kan antingen själv öppna ett hemmakontor, eller anmäla sig till ett som någon annan öppnat. Under en dag jobbar man sedan hemma hos värden i pass på 45 minuter, varpå det blir paus i 15 minuter.

- Då när Christofer startade konceptet började han också kolla hur man jobbar mest effektivt. Det finns underlag som visar att människan orkar fokusera ordentligt i 45 minuter, sedan behöver hon göra något annat en stund, säger Gustafsson.

När 45 minuter har gått slår värden i en liten klocka. Under pauserna redovisar man för hur långt man har kommit med det man tänkt få gjort under dagen och så blir det ofta någon slags aktivitet – massage, meditation eller dans. Eller någonting helt annat. Det är i regel värden som står för pausaktiviteten.

Att ordna är inte heller svårt. Allt du behöver är ett hem, en internetuppkoppling och sittplatser för ett visst antal. Sedan är det bara att bjuda in folk.

- Hur många som deltar beror på hemmets storlek, så klart. Det brukar variera mellan fyra och 10-12 personer, uppskattar Gustafsson.

Sprider sig världen över

Hoffice-konceptet föddes i Stockholm och det är också i Sverige det har starkast fotfäste. Konceptet sprids nu med ilfart. I Danmark finns det flera aktiva grupper, men också utanför Norden börjar Hoffice få uppmärksamhet.

- Bloggare i Sydkorea och Kina skriver om det och vi får otroligt mycket mail från intresserade världen över, berättar Gustaffson.

- Många skriver till oss: åh, jag trodde jag var den enda som inte har självdisciplin nog att jobba hemifrån! De undrar hur de ska gå till väga för att starta egna lokala grupper och öppna egna hemmakontor.

Finland nästa

På initiativ av Jaakko Blomberg, som också står bakom evenemang som Siivouspäivä och Galleriakeskiviikko, har Hoffice nu också landat i Helsingfors. På tisdagen 17.2 öppnas för första gången ett hemmakontor för vem som helst i Helsingfors. På plats finns också Elin Gustafsson själv.

- Det är ett exempel på en vanlig hoffice-dag. Man får komma dit och jobba, prova på strukturen och känna efter om det passar för en själv. Jag kommer också att hålla en liten lunchworkshop bland annat med tips på hur man startar upp egna grupper.

Hoffice-nätverken är främst aktiva i sociala medier, och för den som vill jobba hemma hos Helsingforsare finns en egen grupp på facebook.

Ytterligare information om Hoffice i Helsingfors på stadens hemsidor (finska).

Hoffice officiella hemsida.