Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ta reda på om du utsatts för olagligt spionage

Bildtext Folk över hela världen har övervakats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Snart kan du få svar på om den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ spionerat på dig med hjälp av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Det är möjligt genom att skriva in dina kontaktuppgifter på en ny webbsida som människorättsorganisationen Privacy International lanserat.

För knappt två veckor sedan beslöt den brittiska domstolen Investigatory Powers Tribunal IPT att GCHQ olovligen hade fått tag på miljontals människors personliga kommunikation, via massövervakning utförd av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. I materialet finns troligen människor från alla delar av världen.

IPT är den enda domstolen som har makt att besluta över de brittiska underrättelsetjänsterna Mi5, Mi6 och GCHQ.

- Vi har i en viss tid känt till att NSA och GCHQ hållit på med massövervakning men aldrig tidigare har det varit möjligt för vem som helst att få reda på om deras telefonsamtal, e-postmeddelanden och platsdata olagligen skickats mellan USA och Storbritannien, kommenterar Eric King som är direktör på Privacy International.

King tillägger att det här en historisk möjlighet för var och en att ta reda på om de utsatts för lagstridigt spionage.

Privacy International kommer att samla ihop alla kontaktuppgifter de tar emot via webbsidan. Efter det skickar de uppgifterna till IPT med krav på att alla illegala data om de aktuella personerna tas bort från den brittiska underrättelsetjänstens register.