Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tungt för Sverige – VM i fara för sprintkanonen

Från 2015
Teodor Peterson, Ola Vigen Hattestad, Emil Jönsson, medaljtrio OS-sprinten 2014
Bildtext Emil Jönsson (t.h.) vann OS-brons i sprint i Sotji förra vintern bakom Teodor Peterson och Ola Vigen Hattestad.
Bild: EPA / All Over Press

Emil Jönsson för en kamp mot tiden. Det är högst oklart ifall hemmahoppet hinner tillfriskna från sin muskelbristning före VM-sprinten i Falun på torsdag.

I lördagens världscupsprint ådrog sig Jönsson en muskelbristning i höger ljumske som i normala fall tar veckor att bli kvitt. Ursprungligen hoppades man att det endast handlade om en blödning, men verkligheten visade sig vara värre än så.

– Prognosen på en muskelbristning är normalt sett ett betydligt längre tidsperspektiv än vad vi jobbar med. Samtidigt har vi sett att Emil redan har gjort framsteg i rehabiliteringen som är mycket positiv. Sedan är det långt kvar innan han kan göra en maxprestation, säger landslagsläkaren Per Andersson till Aftonbladet.

– VM är inte avskrivet än, inte på något sätt. Däremot, med det vi ser i dags så är det en bekymmersam prognos. Men det här rör sig om en extrema elitidrottare. Jag har sett extremt snabba rehabiliteringar, fortsätter han i Expressen.

"En fråga om dagarna räcker till"

En reserv står redo att rycka in men landslagsledningen hoppas fortfarande att Jönsson kan starta. Det gör även Jönsson själv.

– Det är en fråga om dagarna räcker till... På onsdag vet jag det slutgiltiga svaret på om drömmen fortfarande lever, skriver Jönsson på Instagram.

På torsdag avgörs den individuella sprinten och på söndag står lagsprint på schemat i Falun.

Sprintexperten Jönsson vann OS-brons i Sotji förra vintern och VM-brons i Holmenkollen 2011.