Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida: Är det slut nu?

Från 2015
Uppdaterad 17.02.2015 05:06.
Demonstration i Dresden mot islamisering av Tyskland, 15.12.2014.
Bildtext Pegida-demonstration i Dresden den 15 december 2014.
Bild: EPA / ARNO BURGI

I Tyskland tycks den så kallade Pegidarörelsen ha kommit till vägs ände. Den bedömningen görs i alla fall rätt allmänt efter att rörelsen för en tid sedan splittrades upp i två delar. Trots att demonstrationerna inte längre lockar värst mycket folk, räknar man ändå med att det missnöje Pegida har fört fram, kommer att kvarstå.

Glansdagarna verkar vara förbi. De senaste Pegidademonstrationerna i Dresden har inte lockat fler än mellan 2 000 och 4 000 deltagare. För några veckor sedan var man ännu uppe i över 25 000.

Det avsvalnande intresset handlar bland annat om Pegidaledaren Lutz Bachmann. Efter hans direkt utlänningsfientliga inlägg på Facebook och bilder där han poserade som Adolf Hitler var det många som vände rörelsen ryggen.

Många besvärade sig dessutom över kontakterna till den betydligt mer brutala och högerextrema Legidarörelsen i Leipzig. Efter en kort paus är Bachmann nu i alla fall tillbaka och många utgår från att det islamfientliga Pegida är på väg längre högerut.

Tankarna lever kvar

Delvis på grund av de allt hårdare tongångarna mot bland annat flyktingar, asylsökande och utlänningar har en del personligheter inom Pegida startat en ny organisation som går under namnet ”Direkt demokrati för Europa”.

Här ska det enligt arrangörerna handla mer om medborgarnas möjligheter att delta i politik och beslutsfattande. Den första sammankomsten för en vecka sedan var ändå en stor flopp. Endast några hundra deltagare dök upp.

Statsvetare bedömer situationen som så, att ju mer det diffusa i Pegidarörelsen försvinner, desto mindre blir intresset. Men de åsikter, tankar och frågor som Pegida står för är ändå här för att stanna.

Det märktes också av i delstatsvalet i Hamburg i förrgår. Efter en valkampanj fylld med kritik mot islam och diskussion kring terrordåden i Frankrike, lyckades partiet Alternative für Deutschland, med klara sympatier för Pegida, ta sig in i parlamentet.

I Hamburg fick AfD dryga sex procent av rösterna och de tyska högerpopulisterna är nu representerade i fyra delstater och i Europaparlamentet.

Diskussion om artikeln