Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sågudden-projektet i Lovisa går vidare

Från 2015
Uppdaterad 17.02.2015 08:54.
Sågudden i Lovisa.
Bildtext Utsikt från Sågudden i Lovisa
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Projektet för utvecklingen av Sågudden i Lovisa går vidare. Representanter för utvecklingsbolaget presenterade på måndag kväll för stadsstyreksen sitt förslag till utvecklingsprojekt för Sågudden.

Stadsstyrelsen beslutade att Lovisa stad fortsätter förhandla med utvecklingsbolaget. Det är fråga om ett jätteprojekt som omfattar nästan 40 000 våningskvadratmeter och flera hundra bostäder.

Stadsstyrelsens ordförande Mia Heinsbroek-Wirén säger att medlemmarna fick information om hur markanvändningen planeras, miljövänligt byggande och ny teknologi.

Långt projekt

- Ifall projektet går vidare, kommer det att ta väldigt lång tid i anspråk. I bästa av världar kan man se framför sig att det om tio år skulle vara ett fint och utvecklat område men det är väldigt många frågetecken ännu, så jag vill inte ännu spekulera vidare.

Den största problematiken på Sågudden gäller den förorenade mark som måste saneras av utvecklingsbolaget.

Eliminera risker för Lovisa

Under den två timmar långa diskussionen på måndag kväll var styrelsemedlemmarna främst intresserade av finansiering, operatörer och hur Lovisa stad kan eliminera riskerna för staden, säger Heinsbroek-Wirén.

- Det är också väldigt viktigt att man i det hela projektet tänker på att det är ett viktigt område för Lovisa och Lovisaborna och att man vill ha kvar möjligheterna för gemene man att röra sig på området - där finns mycket strandområden.

Stadsstyrelsen hoppas att projektet nu kan gå vidare i ganska snabb takt. Stadens operativa ledning fortsätter förhandla innan ärendet går vidare till beslut.

Enligt Loviisan Sanomat är en av finansiärerna får Sågudden-projektet rysk och byggherren en av de största i Finland. Planerna omfattar ett spahotell, tornhus, radhus och småhus.