Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel till Putin: Använd ditt inflytande

Från 2015
Uppdaterad 17.02.2015 13:33.
Debaltseve, Ukraina 13 februari 2015.

Eldupphöret är i farozonen på grund av fortsatta strider kring staden Debaltseve. Vid midnatt borde parterna ha börjat dra tillbaka tunga vapen från frontlinjen men så har inte skett.

Kiev säger att man inte kommer att dra tillbaka sina tunga vapen så länge striderna om Debaltseve fortgår. De proryska separatisterna försöker ta kontrollen över Debaltseve och har omringat ett tusental ukrainska soldater i staden.

En ledare för separatisterna säger att separatisterna av moraliska orsaker inte kan ge upp kampen om Debaltseve.

- Vi kan inte göra det. Det handlar om moral. Det är vårt område, säger separatistledaren Denis Pushlin till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Pushlin är separatisterna redo att börja dra tillbaka sina tunga vapen så fort regeringen gör det. Fram till dess måste de fortsätta beskjuta fiendens positioner.

Debaltseve är strategiskt viktigt eftersom staden är en transportknutpunkt som ligger mitt emellan de separatistkontrollerade städerna Luhansk och Donetsk.

Strider har också rapporterats i Mariupol och Donetsk.

Telefondiplomati under natten

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands president Vladimir Putin diskuterade läget under natten per telefon.

Enligt Tyskland kom parterna överens om några konkreta steg som ska göra det lättare för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE att övervaka vapenvilan.

Merkel och Porosjenko uppmanade Putin att använda sitt inflytande över de proryska separatisterna för att få ett slut på striderna. Merkel betonade också att parterna måste följa Minskavtalet och börja dra tillbaka sina tunga vapen under tisdagen.

USA har uppmanat de proryska separatisterna och Ryssland att omedelbart sluta strida. Ryssland förnekar fortsättningsvis inblandning i striderna.

EU införde nya sanktioner mot Ryssland på måndagen. Ryssland har sagt att landet kommer att svara på EU:s sanktioner på ett lämpligt sätt.

Läs också:
Slaget om Debaltseve trappas upp
Avtalet om eldupphör i fara i östra Ukraina