Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Smarttelefonen en riskfaktor i trafiken

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
En bil kör i en stad när det är mörkt. Konturerna på bilden är suddiga.
Bildtext Hjärnan klarar inte av att koncentrera sig på två saker samtidigt.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Smarttelefoner blir en allt större säkerhetsrisk i trafiken då unga intensivanvändare får körkort. Varannan person under 25 år kollar sina sociala medier och läser textmeddelanden medan de kör bil, och en tredjedel av dem tar även bilder eller videor med sin telefon medan de sitter bakom ratten.

petri jääskeläinen, trafikskyddet,
Bildtext Petri Jääskeläinen, planerare på Trafikskyddet.
Bild: Niklas Evers

Enligt Trafikskyddet har fyra av tio finländare någon gång råkat ut för en farlig situation i trafiken medan de kör på grund av mobilen. Det finns ingen forskning på samband mellan trafikolyckor och telefonanvändning i Finland, men enligt Kommunikationsministeriets planerare Petri Jääskeläinen visar internationella undersökningar att telefonanvändning under bilfärden mångdubblar risken att råka ut för en trafikolycka.

- Risken att du kör in i en annan bil medan du textar är sex gånger högre än om du inte skulle se på mobilen, säger Jääskeläinen.

Hjärnan klarar inte av det

Det kan kännas som en lätt uppgift att surfa på mobilen samtidigt som du kör, men i verkligheten är det inte alls lätt, utan snarare omöjligt. Hjärnan klarar inte av att koncentrera sig på två krävande uppgifter samtidigt, säger hjärnforskare Minna Huotilainen från Arbetshälsoinstitutet.

- Hjärnan klarar inte av att göra flera saker samtidigt. Om du kör bil och gör något annat krävande samtidigt växlar din uppmärksamhet mellan dessa två uppgifter hela tiden.

Om uppgiften som tävlar om uppmärksamhet dessutom är intressantare än att köra bil kan det vara svårt för chauffören att växla tillbaka uppmärksamheten till trafiken tillräckligt snabbt.

- Att kolla på telefonen är ett typiskt exempel på en uppgift som stjäl uppmärksamheten och då glömmer hjärnan lätt huvuduppgiften. Sekunderna går och plötsligt kan du vara i en farlig situation, säger Huotilainen.

Reaktionstiden blir långsammare

Smarttelefon och bil.
Bildtext En snabb titt ner på telefonen kan vara förödande
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Att bara snabbt kolla på telefonen medan man kör förlänger reaktionstiden märkbart. Då bilen går 80 km/h färdas den 44 meter på två sekunder och på fem sekunder 111 meter – alltså lika långt som en hel fotbollsplan. Det betyder att en snabb koll på telefonen kan vara förödande.

- Om en oerfaren chaufför planerar sitt veckoslut samtidigt som den kör bil mitt i staden hjälper inte ens handsfree. Den uppgiften blir för svår för hjärnan, säger Huotilainen.

Man ser inte heller lika mycket av omgivningen om man använder telefonen medan man kör. Enligt amerikansk och europeisk forskning missar personer som använder sin telefon medan de kör hälften av allt som sker runt omkring dem.

- Det utlöser en kedjereaktion: man ser inte allt som händer runt omkring en och då en farosituation uppstår väjer man åt fel håll och det leder i sin tur till en större risk för personskador, säger Petri Jääskeläinen från Trafikskyddet.

Mobilanvändning likställs med fyllekörning

Facebook
Bildtext Flera kollar på sociala medier medan de kör.
Bild: EPA/LUONG THAI LINH

I USA ser man telefonanvändningen i bilen som ett lika stort problem som att glömma bort bilbältet, att köra för snabbt och även som att köra bil full.

- I USA pratar man redan om en epidemi då över 3 000 personer i landet redan dött i kollisioner där telefonen har stulit uppmärksamheten från någondera parten i kollisionen, säger Jääskeläinen.

I Finland fördubblas mobildatatrafiken varje år. Det är inte lika populärt att ringa eller skicka textmeddelanden i dag som för några år sedan, men i stället blir det allt mer populärt att skicka meddelanden över sociala medier och att skicka snabbmeddelanden.

En liknande epidemi som i USA är också på väg till Finland om vi inte ändrar vår inställning mot att köra och surfa på telefonen samtidigt, enligt Jääskeläinen.

- Unga förare påverkas mer av smarttelefoner då de inte är så vana ute i trafiken. Vi har en ny generation som har vuxit upp med smarttelefoner som nu blir förare. Därför måste vi börja diskutera detta nu, säger Jääskeläinen.

Fyra av fem finländare anser att det åtminstone är en allvarlig trafikförseelse att skicka meddelanden medan man kör, men ändå läser över en tredjedel av finländarna meddelanden då de sitter bakom ratten.

- Telefonen är en beroendeframkallande apparat som man inte ska använda medan man kör. Läs meddelanden och ring dina samtal då du tar en paus från körandet i stället, säger Jääskeläinen.

Läs också:
Undersökning: Det är okej att surfa i sängen

Niina Honka, Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln