Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Möbelformgivare från Åbo på Nordens största mässa

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 09:00.
Möbelformgivarna Jonatan Svenfors, Martin Larsson och Casper Tuomaala
Bildtext Möbelformgivarna Jonatan Svenfors, Martin Larsson och Casper Tuomaala
Bild: Yle/Nilla Hansson

Möbelformgivarna Jonatan Svenfors, Martin Larsson och Casper Tuomaala fick större tro på framtiden efter att ha ställt ut och medverkat på Nordens största möbelmässa i Älvsjö.

bokhylla av formgivaren Jonatan Svenfors
Bildtext Bokhylla av formgivaren Jonatan Svenfors
Bild: Jonatan Svenfors

Att ställa ut på världens näststörsta möbelmässa i Älvsjö utanför Stockholm, är stort. Det intygar de tre blivande formgivarna från Novia som har jobbat med sina produkter hela hösten innan och under en del av vintern. Här knyter man kontakter och skapar sig egna förutsättningar för framtiden. Branschen är stor, het och stenhård. Det gäller att planera väl och göra sitt yttersta för att synas och hitta de rätta kanalerna för en framtid inom design.

En lätt och luftig bokhylla

Jonatan Svenfors ställde ut en bokhylla av ek där hyllorna bärs av läderremmar. Hyllan är planerad så att den kan ställas t.o.m. mitt i ett rum och hyllorna kan flyttas lätt eftersom de är fastsatta med trätappar. På Älvsjömässan fick Jonatan beröm för att hyllan kändes lätt och luftig och inte kompakt. Och det var det han eftersträvade, så han är nöjd.

Jonatan tycker bäst om att jobba med trä som känns levande, men gillar att använda också lite av andra material som ger variation.

Han är hemma från Larsmo, men kan tänka sig att bo någon helt annanstans. Eget företagande är han inte intresserad av eftersom han i sitt föräldrahem har sett vad det kan innebära.

Jonatan Svenfors hoppas på att det sista året på formgivningsutbildningen vid Novia ännu kan ge honom lite mer kontakter, kunskaper och erfarenhet av branschen.

soffbord av formgivaren Martin Larsson
Bildtext Soffbord av formgivaren Martin Larsson
Bild: Martin Larsson

Både konservativt och trendigt

Martin Larsson var på Älvsjömässan med sitt soffbord i trä och glas. Han är hemma från Jakobstad, men är inte på väg tillbaka, för han trivs bra i Åbo.
Ursprungligen hade han tänkt bli arkitekt, men gav upp tanken eftersom det hade krävt hårt jobb med matematiken. När sedan studiehandledaren föreslog formgivningsutbildningen i Åbo sadlade han om och sökte och kom in. Idag är han mycket nöjd och överraskad över att utbildningen är så mångsidig som den är. Man lär sig allt mellan produktplanering, grafisk formgivning och inredning. Bäst gillar Martin produktplaneringen. Kanske blir det så småningom industridesign, men antagligen först magistersexamen.

Martin Larssons soffbord består av en träram i ask och en bordsskiva av glas. Det beskriver honom som designer rätt bra: Han kombinerar gärna moderna sneda linjer med traditionellt tänk.

Martin hoppas på mera erfarenhet under sitt kommande sista år inom utbildningen, men beklagar att så många av de duktiga lärarna har blivit av med sina jobb. Det är ju inte roligt när lärarna försvinner.

Bordslampa av formgivaren Casper Tuomaala
Bildtext Bordslampa av formgivaren Casper Tuomaala
Bild: Casper Tuomaala

Vägrar följa trender, vill vara trogen sin egen konstnär

Casper Tuomaala ställde ut en bordslampa med utbytbart innehåll. Lampan består av en rund glaskula och en kork där en lampa är infälld. Idén är alltså att lampanvändaren själv får fylla glaskulan med vad som helst. På det sättet skapas olika utseende, färgnyanser eller effekter. På mässan hade han vätska som skapade häftiga effekter.

Han säger att en stor del av formgivarutbildningen i Åbo går ut på att de studerande utvecklar varandra. Enligt honom är alla inom utbildningen öppna för kritik och feedback och ger det kontinuerligt åt varandra. På det sättet får man ett bra bollplank för sina idéer.

Som formgivare är Casper Tuomaala intresserad av att skapa upplevelser för människor. Vad som helst som får människor att gapa och vilja berätta om det för sina kompisar.

Den stora möbelmässan var nog bara en försmak av vad som komma skall, tror Casper. Det var roligt att vara med den stora gruppen formgivare från Åbo där alla är mycket olika konstnärligt. I framtiden blir det säkert i mindre grupper man jobbar.

För Casper Tuomaala är det inte så viktigt att vara trendig. Det är viktigare att vara trogen sin egen konstnärlighet. Om man jobbar ärligt hittas nog publiken ändå. Inom utbildningen har det ändå betonats hur viktigt det är att sticka ut och knyta kontakter. Casper har insett hur viktigt det är att sälja sig och få in sina produkter i produktionen.

Casper som är hemma från Ekenäs är inte på väg tillbaka dit. Nej, hellre någon helt annanstans, kanske till ett annat land.