Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Världspremiär för filmen Klassträffen i Åbo

Uppdaterad 17.02.2015 15:31.
Scen ur filmen klassträffen

På måndag blir det världspremiär för den inhemska komedin Klassträffen (Luokkakokous). Premiären sker för inbjudna i Åbo, eftersom filmen bland annat har spelats in i Åbo och Nådendal. Den egentliga premiären är på onsdag 25.2.

I huvudrollerna ses Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa och Sami Hedberg - tre män som ska ha roligt ett helt veckoslut på en klassträff i sin gamla hemstad. Men allt som tidigare var så enkelt är helt annorlunda när man börjar bli medelålders, och resan blir en överlevnadsresa för att komma fram till festplatsen på Nådendals bad.

Klassträffen är en av många filmer som har spelats in i Åbotrakten de senaste åren, och 2014 var ett rekordår. I fjol spelades det i Åbotrakten in sex långfilmer, tre tv-produktioner och flera kortfilmer. Filmerna gav ett mervärde på 2,6 miljoner euro för regionen, sysselsatte 216 personer inom branschen och gav 1300 Åbobor en möjlighet för att vara statist i någon film.

Enligt filmkommissionären Teija Raninen vid Västra Finlands filmkommission finns det ett stort intresse för Åbo som inspelningsplats.

- Vi har skrivit under kontrakt om två produktioner i år, men de flesta väntar på svar om finansiering av Finlands Filmstiftelse.

Filmen Klassträffen är en finsk version av den danska komedin Klassefesten. Temat är delvis bekant också från svenska regissören Anna Odells film Återträffen.