Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tisdagssnackarna: ja till svenska för invandrare!

Från 2015
Fritjof Sahlström och Charlotte Vainio står vid hans cykel på parkeringsplatsen.
Bildtext Fritjof Sahlström och Charlotte Vainio
Bild: Yle / Ted Urho

Självklart ska invandrare också integreras på svenska. Det anser tisdagssnackarna Fritjof Sahlström och Charlotte Vainio.

Helsingfors Arbis, Yrkesinstitutet Prakticum och Luckan har ansökt om finansiering till ett samarbetsprojekt där invandrare ska få lära sig svenska och samtidigt utbilda sig till närvårdare.

Diskussionen om huruvida det lönar sig för invandrare att integreras på svenska gick het förra hösten då Aleksandr kämpade för att få stöd för sina svenskstudier. För tisdagssnackarna är det en ickefråga.

- Det är viktigt att diskutera frågan om huruvida det här skulle ge flera närvårdare som talar svenska, men grundfrågan om det är vettigt för invandrare att lära sig svenska är helt fel ställd. Man borde fråga sig: hur ska vi på bästa sätt se till att folk får lära sig två språk i Finland? säger Fritjof Sahlström.

Charlotte Vainio jämför diskussionen om invandrares språkkunskaper med debatten om huruvida vi ska ha tvåspråkiga skolor.

- Man är så orolig över hur det ska gå för svenskan där. Men det är det här som enligt mig är det största hotet mot svenskan, att invandrare som vill lära sig svenska inte får det. Vi behöver svenskspråkig arbetskraftinvandring och så diskuterar man om det lönar sig!

”Absolut minoritetsspråket!”

Om Vainio skulle flytta till ett nytt land där det finns två officiella språk skulle hon i mån av möjlighet välja minoritetsspråket.

- Om det fanns chans till utbildning och fortsatt jobb så skulle jag inte tveka. I Finland finns en bisarr uppfattning om att man måste vara försiktig med vilka språk man lär sig, som om människan inte skulle vara kapabel till att lära sig mer än ett visst antal ord. Så är det inte. Att lära sig språk är aldrig bortkastat, säger hon.

- Säkert skulle många, också jag själv, välja att lära sig majoritetsspråket, säger Sahlström. Men jag skulle vilja komma till ett samhälle där jag vet att om jag skulle vilja lära mig minoritetsspråket så har samhället tagit ansvar för det. Man ska inte blanda ihop vad som är viktigast enligt individen och vad som ligger till grund för hur samhället ska organisera sitt språkutbud.

Morgonöppet: Tisdagssnack 17.2: ska invandrare lära sig svenska?

Programmet är inte längre tillgängligt

Morgonöppet: Tisdagssnackarna 17.2: sociala medier väcker gemenskapen till liv

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs också: Närvårdarstudier på svenska ska ge arbete åt invandrare