Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sten krossas för efterlängtat apotek

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 06:21.
Markarbete vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Markarbete vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Vasa centralsjukhus bygger ut och arbetet med den nya U-byggnaden är igång. Det innebär nya utrymmen för sjukhusapoteket som de senaste fyra åren verkat i spridda lokaler.

I dagsläget liknar det mer en öppen krater, men om ett par år står Vasa centralsjukhus senaste tillskott U-byggnaden klar på platsen. Grävmaskinernas armar gräver och sten bryts för att ge plats åt nybygget.

Men vägen hit har varit lång. Redan i juni 2011 flyttade sjukhusapoteket ut ur sina gamla lokaler. Sedan dess är apotekets verksamhet utspritt i fyra olika byggnader, varav en barack där sjukhusapotekaren Jussi-Pekka Rauha sitter.

Sjukhusapotekare Jussi-Pekka Raua vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Jukka-Pekka Rauha
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Självklart är behovet av apotek stort vid sjukhuset. Vi har det enda sjukhusapoteket i landet som fungerar i baracker. Grävmaskinerna skapar mycket oljud, men utöver det går det överraskande bra, säger Rauha.

Ur sjukhusapotekets synvinkel är det viktigt att få välfungerande utrymmen och att verksamheten kan centraliseras till ett enda ställe.

Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Nuvarande situation är inte den bästa men det funkar. Just nu är apotekssjukhuset väldigt utspritt och verksamheten spretig, säger Rauha.

Möjlighet till utveckling

Till sjukhusapotekarens främsta uppgifter hör bland annat att sköta om läkemedel i Vasa sjukvårdsdistrikt. Jussi-Pekka Rauha har arbetat som apotekare vid centralsjukhuset i tre år.

På sjukhusområdet är markarbetet med U-byggnaden igång, men det dröjer till 2017 innan byggnaden står klar. Då inhyser den två polikliniker, vilka är ännu inte bestämt, och sjukhusapoteket.

- Det viktigaste är att apoteket blir tillräckligt stort. Apoteket måste vara så stort att det rymmer nuvarande verksamhet och att det finns möjlighet att utöka den, säger Rauha.

Sommaren 2014 påbörjades arbetet med den tunnel som förbinder U-byggnaden med centralsjukhusets huvudbyggnad. Tunneln blev klar i höstas. Kostnaderna för U-byggnaden uppgår till 25 miljoner euro.

Läs också:

Dyra byggnader på Vasa sjukhusområde
Hela området kring Vasa centralsjukhus får ny detaljplan
Besvärliga månader för Vasa centralsjukhus

Apotekshuset tar form

3:59