Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt hårda strider i Debaltseve

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 07:47.
Explosion nära Debaltseve den 17 februari.
Bildtext Explosion nära Debaltseve den 17 februari.
Bild: EPA/ANASTASIA VLASOVA

FN:s säkerhetsråd kräver att de stridande parterna i Ukraina omedelbart upphör med alla våldshandlingar och att oberoende observatörer tillåts in i den omstridda staden Debaltseve.

Hårda gatustrider rasar fortfarande inne i staden där upp till 5 000 civila lider allt större brist på mat och vatten.

-Det är oklart hur många civila som finns kvar. Vi tror att det finns några tusen som gömmer sig i källare och som har det svårt att skaffa sig mat, vatten och andra basförnödenheter, säger Rupert Corville, talesman för FNs flyktingkommissariat UNHCR.

Separatisterna säger sig ha erövrat 80 procent av staden och dödat ett stort antal av de upp till 8 000 tusen ukrainska soldater och frivilliga som försvarar staden.

Separatisternas talesman Eduard Basurin hävdar att flera hundra soldater redan har gett sig medan separatistkommendören Vladimir Kononov säger att resten inte har annat val än att ge sig.

-Deras enda möjlighet är att lämna vapnen efter sig, att lägga ner dem och att ge sig, sade Kononov i en intervju i rysk tv.

Ryska nyhetsbyråer rapporterar också att Aleksandr Zahartšenko som leder den självutropade "Folkrepubliken Donetsk" har sårats i benet, men att hans skador inte är livshotande.

Ukraina medger att en del av Debaltseve har intagits och att soldater har omringats av separatister.

-Läget i Debaltseve är oerhört komplicerat och förändras varje timme. Flera av fiendens grupper har brutit sig in i staden, medger den ukrainska militärtalesmannen Andruj Lysenko.

Uppgifterna från Debaltseve kan inte bekräftas eftersom separatisterna inte har tillåtit journalister eller observatörer från den Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationren OSSE in i den omringade staden.

Ordkrig mellan öst och väst

Ukraina vädjar också om hjälp från väst och tuffare tag mot Ryssland.

President Petro Porosjenko talade med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdag och krävde att EU reagerar "tufft mot rebellernas och Ryssland förrädiska handlingar".

Rysslands president Vladimir Putin sade under ett besök i Ungern att konflikten inte kan lösas med militära medel och han krävde att de ukrainska styrkorna i Debaltseve ger sig.

- Jag hoppas att ukrainska myndigheter inte förhindrar ukrainska soldater att lägga ner sina vapen, sade Putin under en presskonferens i Budapest.

USA:s vicepresident Joe Biden fördömer våldet i skarpa ordalag och säger att "priset som Ryssland betalar kommer att stiga om landet fortsätter att bryta mot Minskavtalet".

Både Ukraina och separatisterna har meddelat att de inte kan fullfölja avtalet om eldupphör så länge som strider pågår. Bägge sidor kräver också att Debaltseve stannar på deras sida om fronten, om och när ett eldupphör träder i kraft.

Debaltseve är en viktig järnvägsknutpunkt mellan de rebellkontrollerade städerna Donetsk och Luhansk.