Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska armén retirerade från Debaltseve

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 23:23.
Ukrainska soldater retirerade från den erövrade staden Debaltseve i östra Ukraina den 18 februari 2015.
Bildtext Ukrainska soldater retirerade från Debaltseve den 18 februari.

Tusentals ukrainska soldater har dragit sig ur den erövrade staden Debaltseve i östra Ukraina. Hundratals soldater har lämnat staden medan de hårda striderna fortsätter.

Enligt Ukrainas president Petro Porosjenko har nästan alla de soldater som stridit i staden dragit sig ur. Soldaterna uppges retirera lugnt och organiserat. En del hindrades ändå på vägen ut ur staden av separatister som blockerar vägarna.

Rysslands president Vladimir Putin uppmanade tidigare Ukrainas armé att lägga ned sina vapen i staden.

Ögonvittnen som nyhetsbyrån Reuters har talat med säger att enskilda soldater och grupper har anlänt till staden Artemivsk som ligger ungefär 30 kilometer norr om Debaltseve. Flera soldater är skadade, och det rapporteras också om döda soldater som transporterats till stadens bårhus.

Soldater instängda i staden

Det finns fortfarande kvar ukrainska soldater i Debaltseve. Många uppges vara instängda av rebellerna som nu kontrollerar staden.

Ledaren för de självutlysta Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk säger att man överväger att inrätta en humanitär korridor för de instängda soldaterna så att de kan ta sig ut ur staden, men de kommer bara att få göra det obeväpnade.

Både Ukraina och separatisterna har meddelat att de inte kan fullfölja avtalet om eldupphör så länge strider pågår.

Båda sidor kräver att Debaltseve stannar på deras sida om fronten, om och när ett eldupphör träder i kraft.

Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland förhandlade fram ett eldupphör förra veckan som inleddes vid midnatt på söndagen.

Nya diskussioner

Striderna har ändå fortsatt trots överenskommelsen. Därför ska Frankrikes, Tysklands, Ryssland och Ukrainas ledare diskutera läget i Ukraina per telefon senare under onsdagen. Det meddelar den franska regeringens talesman Stephane Le Foll. Man ska bland annat diskutera hur länderna kan stöda och implementera ett eldupphör i hela östra Ukraina.

Nato uppmanar Ryssland att dra sig ur

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade under sitt besök i Riga på onsdagen att Ryssland måste dra sig ur östra Ukraina och sluta stöda separatisterna i området. Stoltenberg uppmanade Ryssland att respektera de överenskommelser som gjordes i Minsk förra veckan.

- Vi kommer att ge Ukraina praktiskt stöd med att modernisera och reformera försvaret, sade Stoltenberg.

Nato fattade tidigare i februari beslut om att öka sin närvaro i östra Europa genom sex kommandocenter och med en insatsstyrka på 5 000 soldater. Nato svarar på det sättet mot det man kallar rysk aggression i Ukraina.

Fortsatt hårda strider i Debaltseve