Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Valutakurser påverkar oljebekämparen Lamor i Borgå

Från 2015
Oljebekämpning till havs
Bildtext (arkivbild)

Det internationella oljebekämpningsföretaget Lamor med huvudkontor i Borgå påverkas av eurons låga värde i förhållande till US-dollarn.

Rysk rubel

Rune Högström, operativ chef vid Lamor, säger att de största konkurrenterna kommer från USA. Det är positivt för Lamor eftersom bolaget kan sälja sina produkter förmånligare på den marknaden. Det gäller inte bara USA utan hela Nord- och Sydamerika och delvis också Afrika som man gör USA-handel med.

Motsatt effekt i Ryssland

Den låga rubelkursen däremot har motsatt effekt. Lamor har traditionellt haft mycket handel med Ryssland. På knappt ett år har rubelns värde halverats och det betyder att oljebolagens budgeter också har halverats. Oljebolagen försöker få tilläggsbudgeter men de går inte att fördubbla över en natt.

Som helhet har Lamor en ganska stabil orderstock just nu, säger Högström. Hur andra hälften av året ser ut är svårt att säga i dagens läge. Hela världsmarknadsläget påverkar, dollarns förhållande till euron och rubelkursen.

Sen påverkar också barrelpriset på olja, det är nu 60 dollar och hela fjolåret var det nästan 100. Det inverkar ju också negativt på oljebolagens budgeter.

Lamors oljebekämpningsprodukter behövs ändå. Många länder har lagstiftat om oljebekämpning men om det inte finns pengar i budgeten så skjuts den lätt framåt med ett eller två år, säger Rune Högström.