Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fartyg lämnade Kaskö på väg till Storbritannien

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 14:19.
37 s

Om fyra dagar anlöper fartyget Fri Brevik hamnen i Hull i Storbritannien. Hon lade ut från Kaskö hamn vid elvatiden i dag på förmiddagen.

Den nya fraktlinjen för sågvirke mellan Hull och Kaskö, är ett led i utvecklingen av Kaskö hamn, säger Patrik Hellman projektchef för Kaskö hamn.

Fartyget transporterar 1200 kubikmeter sågade trävaror som ska till Hull i Storbritannien.

- Tanken är att vi ska utveckla volymerna via Kaskö och vi vet att det finns en efterfrågan för mindre sågar. Och också större sågar som behöver mera alternativ. Kaskö är bra positionerad jämfört med hamnar längre norrut, säger Hellman.

Projektchef Patrik Hellman
Bildtext Patrik Hellman, projektchef Kaskö hamn, vill öka volymerna i hamnen

- Vi räknar med en moderat ökning för den här linjen i år. Cirka 30 000 kubikmeter kommer att skeppas om allt går enlkigt planerna. På sikt är tanken att volymerna ska dubblas till 60 000 kubikmeter.

Det finns inte många hamnar i dag som hanterar sågvaror och lastar dem med slingor på traditionellt sätt. En del föredrar att få virket transporterat till hamnen, därifrån de själva hämtar det med egen transport.

Nu för tiden är det vanligare att man lastar virket i containrar och då transporteras det direkt till kunden.

Virke från hela landet

Virket som åkte vidare från Kaskö hamn på onsdagen kommer från olika sågar i Finland. Den första frakten från Kaskö innehöll fem-sex olika sågars produkter.

Fartyget kom på tisdag natt till hamnen i Kaskö, då från Skellefteå i Sverige. På vägen till Hull tar hon också en vända via Iggesund i Sverige.

Kaskö har sökt samarbete med ett rederi som skulle öppna den här linjen. Ahlmark Lines har inte tidigare haft trafik till Finland och de var intresserade av att få ett fotfäste.

Gemensamma intressen ledde fram till att samarbetet kunde påbörjas. En fördel är också att Ahlmark Lines har en egen terminal i Hull.

- Det betyder att logistikkedjan är färdigbyggd, vilket är viktigt när man öppnbar en ny linje, säger Patrik Hellman.

Läs också:
Hårda vindar försenar fartyg i Kaskö
Ny fartygslinje mellan Kaskö och Storbritannien