Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sexigaste filmerna genom tiderna

Från 2015
Scen från filmen Fifty shades of Grey.
Bildtext Nicke Aldéns entusiasm-mätare pekar på noll när det gäller succéfilmen Fifty shades of Grey.
Bild: © Universal Pictures

Fifty Shades of Grey i all ära. Men 90-talet var det gyllene årtiondet för sexiga filmalster.

Äntligen är den här. Filmen som det snackats om långt före premiären. E.L. James storsäljande bok har efter många om och men filmatiserats. Förhandsintresset var enormt och att lansera filmen på alla hjärtans dag var ett genidrag som bara ökade på uppmärksamheten.

Undertecknad har inte läst boken. Bör påpekas, inledningsvis. Fifty Shades of Grey är som den där heta kompisen du har. Du vet, den som postar 17 selfier per dag på Instagram och du skäms lite över att du väljer att gilla varenda en. Kompisen ifråga skriker efter uppmärksamhet, kräver uppmärksamhet och får det. För att säga det på ett gubbigt sätt: Tomma tunnor skramlar mest. Mycket väsen för sist och slutligen ingenting. Skulle inte böckerna blivit de succéer de blev skulle ganska få orka bry sig om den här filmen.

Dakota Johnson som spelar Anastasia Steele gör bra ifrån sig, trots det ibland väldigt stela manuset. Jamie Dornan som spelar Christian Grey saknar pondus. Han känns helt för pojkaktig i sin roll. Men det kanske var meningen? Dock är herr Greys lekrum långt från det som hans nylle lovar. Ingen spelkonsol i denna kammare men nog rep, piskor och handklovar. Filmen är redan en succé och det är bäddat för en uppföljare, som slutet på filmen tyder på. Entusiasm-mätaren pekar trots det på noll.

Så: Vill ni se kvalitativa erotiska filmer hänvisar vi till listan nedan. 90-talet var (uppenbarligen) de erotiska filmernas gyllene årtionde. Vi listar en topp trea.

3. Eyes Wide Shut (1999)

Mästerregissören Stanley Kubricks sista film. I huvudrollerna världens hetaste par på den tiden: Tom Cruise och Nicole Kidman. Efter att Alice Harford (Kidman) avslöjar för sin man William Harford (Cruise) att hon nästan varit otrogen mot honom beger han sig ut på en sexuell samt moralisk upptäcktsfärd.

2. Wild Things (1998)

Filmen med eventullet mest vändningar i filmhistorien. Vem gjorde vad och med vem och vilket var motivet? Samtidigt som intrigen vänder riktning osar filmen av erotik och sexighet. En skön blandning och filmen är ett sant original.

1. Basic Instinct (1992)

Filmen som gjorde Sharon Stone till en global sexikon. Den bästa erotiska thrillern någonsin. Michael Douglas spelar detektiv Nick Curran som utreder ett brutalt mord. Han inleder ett farligt förhållande med den ytterst förföriska huvudmistänkta.

Mer om ämnet på Yle Arenan