Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Firar du veneziansk afton, villaavslutning eller forneldar?

Från 2015
Uppdaterad 16.10.2017 12:20.
Andreas Österlund
Bildtext Andreas Österlund
Bild: yle/Maud Stolpe

Forneldarnas natt är ett ganska nytt fenomen, men veneziansk afton och villaavslutning har gamla anor i Österbotten. Andreas Österlund, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi har tittat närmare på de här traditionerna.

Veneziansk afton, villaavslutning och forneldarnas natt:

  • Alla tre aftnar firas det sista veckoslutet i augusti.
  • Den venezianska aftonen anses gå tillbaka till 1500-talets Venedig då pestepidemin var över och firades med eldar.
  • På 1800-talet firades venezianska aftnar i Helsingfors och S:t Petersburg och de spred sig sedan till kusttrakterna i vårt land.
  • I Karlebytrakten anser man att firandet kommer sig av att några sjömän varit med om snarlikna aftnar i Venezuela och importerade festen hit.
  • Villaavslutning är som namnet antyder avslutning på sommarstugesäsongen och kallas så här i Vasatrakten och de sydligare delarna av svenska Österbotten, medan man längre norrut talar om veneziansk afton.
  • Veneziad kallas en festival med ett stort uppbåd av artister och program och som hålls i Karleby sista veckoslutet i augusti.
  • Forneldarnas natt firas samma veckoslut som de ovan nämnda aftnarna men är ett senare påfund.
  • Forneldsnatten kom till 1992 då Finland firade 75 år och då ville man lyfta fram någon gammal tradition med kasberg, eldleder och signalsystem.
  • Forneldsnatten har spritt sig snabbt runt stora delar av Östersjön och det gemensamma är att alla eldar ska tändas samtidigt, nämligen 21.30 finsk tid.
  • I Sverige finns på en del håll en motsvarighet till vårt firande och där kallas aftnarna lyskväll eller stugsista.

I norra svenska Österbotten talar man om att man firar veneziansk afton det sista veckoslutet i augusti, medan man längre söder ut firar villaavslutning samtidigt. Det här firandet går ungefär hundra år tillbaka i tiden och var helt enkelt säsongavslutning för sommarstugesäsongen.

Den har kommit till på lite olika sätt på olika orter och ibland talar man om traditioner från Venedig och ibland från Venezuela beroende på var man befinner sig.

De forneldar vi i våra trakter firar samtidigt är en nykomling, trots namnet, och det här firandet kom till så sent som 1992 i samband med att Finland firade sin 75-åriga självständighet.

Tidigare förberedde man sig för firandet hela sommaren genom att samla skräp, som man skulle elda och gamla konservburkar för att göra dem till facklor. Numera går det mesta att köpa och speciellt i Österbotten hör raketer till firandet medan det viktigaste vid forneldsnatten att man överallt tänder eldarna kl 21.30. Det här förutsatt att det inte är för torrt eller för blåsigt för att alls få tänka eldarna.

Andreas Österlund är själv från Nykarleby och där har den venetianska aftonen en lite annan bakgrund än i grannstäderna. Här har lärarseminariet haft en avgörande betydelse.

Radio Vega Åboland: Firar du venetiansk afton, villaavslutning eller forneldar?

Programmet är inte längre tillgängligt