Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu börjar getens år

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 11:26.
Kinesiskt nyår
Bildtext Kineser förutspår lugnt, fredligt men en smula passivt år.

Idag firas det kinesiska nyåret. Hästens år övergår till förmån för getens. Vad innebär det här för dem som föds under det kommande året?

I Kina infaller nyåret vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Det betyder att år 2015 varar mellan den 19 februari och pågår till den 7 februari om ett år.

En annan sak som också skiljer kineserna från hur vi ser på året är astrologin. I Kina byts stjärntecknen ut en gång om året vilket betyder att alla som föds under samma år får samma tecken. Precis som hos oss finns det tolv stjärntecken man kan födas i, men vad tecknen är och vilka egenskaper de har skiljer sig från våra tecken en hel del.

Varje kinesiskt år symboliseras av ett djur; råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. Det beror på att Buddha, när han skulle lämna jordelivet, kallade till sig alla djur som fanns. Det var bara dessa tolv som dök upp, och således fick en plats i den kinesiska kalendern. Djurens egenskaper sägs påverka människorna som är födda under respektive djurs år.

Hellre häst än get

Det nya året som inleds idag har tecknet geten. De som föds i getens tecken har enligt gammal folktro kanske inte de mest fördelaktiga egenskaperna i ett modernt samhälle. Bland annat ska ”get-barn” vara skygga och försiktiga. De är snälla, tystlåtna och passiva och följer helst med flocken. Rimmar inte så bra med selfier, bloggande och entreprenörskap, eller hur?

Det här har fått följden att man i Kina, där i synnerhet på landsbygden vidskeplighet fortfarande är vanligt, gjort rekordmånga planerade kejsarsnitt under den senaste veckan. Till och med så många att vissa delstater fått slut på födelseattester. Tydligen ser kineserna hästens tecken, som kännetecknas av stolthet, aktivitet och självsäkerhet, som mera fördelaktigt att födas i.

I väntan på fredsbäraren

Alla getens egenskaper är ändå inte så tokiga. Getens år betecknas som fredens och harmonins år, ett år då konstruktivitet och samarbete blomstrar. Getter är mycket hälsomedvetna och tycker om nyttig mat och motion. Därför är getens år en ypperlig tid att börja träna. Och med alla konflikter och oro i världen kanske det gör oss gott att fundera på annat än hur man tar den perfekta belfien.

Om du är nyfiken på vilket kinesiskt stjärntecken du är född i och vad som gäller för ditt tecken finns det mycket information här.

Läs också:
Vad vet du om kinesisk musik?
Ted Forsström: Geten upptäcktes av en slump