Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Vi måste acceptera att potatisen kommer från Österbotten"

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 11:53.
vd hasse nyqvist vid borgå potatis
Bildtext Vd Hans Nyqvist vid Borgå potatis och några lådor lokalt producerade knölar.

Östnyland kan inte hävda sig i konkurrensen med Österbotten då det gäller potatis. Hans Nyqvist berättar att Borgåpotatisen har klara konkurrensnackdelar jämfört med de österbottniska knölarna.

Hans Nyqvist vid företaget Borgå potatis kommenterar Borgå stads planer på att fortsätta en livsmedelsupphandling som resulterar i att lokala matproducenter förbises.

De potatisar som Borgå potatis distribuerar kommer både från lokala producenter och från Österbotten. Potatisen från de lokala producenterna är obehandlade eller tvättade potatisar. De färdigt skalade potatisarna kommer från Österbotten och köps upp av storköken. De andra potatisarna levereras till butikerna.

vd hasse nyqvist vid borgå potatis
Bildtext Salladsbladen kommer från Lappträsk - den tvättade potatisen från Österbotten.

- Borgå stad köper nog en del potatis av oss. Närmast går de till undervisningsköken. De stora mängderna levererar vi inte till Borgå stad, säger Vd Hans Nyqvist. Vi har visserligen erbjudit företaget som distribuerar varor till kommunerna - Kuntahankinta - våra produkter, men inte tydligen lyckats med att erbjuda ett tillräckligt attraktivt pris.

Skaleri saknas

Att de potatisar som levereras till Borgå stad närmast kommer från Österbotten, har med det faktum att göra, att man där byggt upp en liten industri kring potatisen. Det finns skalerier och de volymer man levererar är av helt annan klass än i Östra Nyland.

- Om vi ser tillbaka i tiden ungefär tio år, så kan vi konstatera att det då fanns ett skaleri också i Borgå. Idag är det borta och möjligheterna att bygga upp ett sådant är mer eller mindre obefintliga, tror Nyqvist.

vd hasse nyqvist vid borgå potatis
Bildtext Vd Hans Nyqvist och lådvis med salladsblad producerade i Lappträsk.

För lite knölar i regionen

Orsaken till detta, är att det helt enkelt inte finns tillräcklig råvara i regionen för att ett skaleri ska vara lönsamt.

- Ett skaleri bör vara konkurrenskraftigt och konkurrensen är vädligt hård just på grund av de stora skalerierna i Österbotten - som dessutom kan erbjuda väldigt bra potatis. Det måste finnas en viss volym för att få lönsamhet och det måste finnas tillräckligt med råvara. Vi måste nog acceptera att potatisen kommer från Österbotten, säger Nyqvist.

Andra råvaror

Vid Borgå potatis hoppas man nu på en diskussion med Borgå stad för att möjligen få till stånd ett avtal om distribution av andra lokalt producerade råvaror än potatis.

- Till exempel salladsblad i olika former från Lappträsk kunde vara en sådan sak. Det är en råvara som vi dessutom kunde erbjuda året runt, säger Nyqvist.

borgå potatis bil
Bildtext Företaget Borgå potatis finns i Östermalm

Nyqvist har visserligen en förståelse för att det inte är lätt för Borgå stad att spjälka upp anskaffningen av råvaror. Det är en fråga om inarbetade rutiner och det är en kostnadsfråga.

- Det beror också på hur man tolkar anskaffningslagen. En viktig fråga som staden också säkert ställer sig är om det är värt att arbeta extra bara för att kunna köpa lokalt producerade råvaror, säger Nyqvist.

Diskussioner

Borgå potatis kommer nu att träffa Borgå stad för att se igenom vilken typ av lokalt producerade råvaror de kunde leverera och under vilken tid av året.

- Det handlar om så mycket mer än bara potatis. Potatisen är inte en så stor och viktig bit i kostcirkeln som den var tidigare, men visst väcker den känslor, säger Nyqvist.

Känslor väcker potatisen också hos Kuntahankinnat. Organisationen säger till Yle Nyheter Östnyland, att de aldrig konkurrensutsatt den gemensamma upphandlingen av potatis. Därmed - menar Kuntahankinnat - har de inte heller kunnat ta del av företaget Borgå potatis' offert.

Läs också:
Ingen närpotatis i Borgåskolor