Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Böle kan ge Tallinntunneln fler passagerare än Porkala

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 19:37.
Böle tågstation
Bildtext Böle kör om Porkkala i utrednignen om Tallinntunneln.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Den planerade tunneln till Tallinn ska mynna ut i Böle enligt den senaste utredningen trots att det skulle vara kortare väg till Porkala. Orsaken är att man vill få fler passagerare och kortare restid mellan Helsingfors och Tallinn.

utredning
Bild: Sweco

Kyrkslättpolitiker vill att Tallinntunneln inte glöms bort i landskapsplanen. De vill att det ska vara möjligt att bygga en tunnelmynning i Porkala. Den senaste utredningen pekar på Böle i Helsingfors som den plats där tunnelns mynning helst ska placeras.

Juha Siipo som jobbat med utredningen medger att Porkala är betydligt närmare Estlands kust än vad Helsingfors är Helsingfors. Men det geografiska avståndet var inte avgörande.

- Det är inte så enkelt att räkna ut kostnaderna. Om vi tänker oss att tunneln är 60 eller 80 kilometer lång så är det inte hålet i berggrunden som är avgörande för kostnaderna. Det är fråga om samma krav på tunnelsystem, räddningsvägar och teknik, säger Juha Siipo, vd för Sweco Ympäristö.

Utredningen som företaget Sweco varit med om att göra kom fram till att det skulle löna sig att utreda byggandet av en tunnel från Helsingfors till Tallinn. Målet var att hitta en lösning där restiden mellan städernas centrum är så kort som möjligt.

- Det som är avgörande är hur mycket passagerare tunneln får, hur snabba byten det blir och hur vi lyckas koppla trafikarrangemangen i båda länderna till tunneln. Tunneln ska dras till ett ställe där det finns flest möjligheter att byta till annan kollektivtrafik, säger Juha Siipo.

Ingenting är avgjort när det gäller tunneln. Enligt Siipo är Böle inte det enda alternativet man ser på. Det är också mycket möjligt att passagerarterminalen för tunneln byggs vid Helsingfors järnvägsstation.

Läs också:
Kyrkslätt vill vara första anhalt efter Tallinntunneln
Det lönar sig att utreda Tallinntunneln