Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libyen, Egypten kräver att vapenembargot mot Libyen hävs

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 07:37.
Strider i Benghazi, Libyen.
Bildtext Strider i Libyen i juni 2014.

Libyen och grannlandet Egypten kräver att vapenembargot mot Libyen hävs för att ge landets regering en möjlighet att bekämpa radikala jihadister.

FN:s säkerhetsråd diskuterade det kaotiska läget i Libyen i natt och landets internationellt erkända regering krävde hårdare tag mot radikala jihadister som har lagt under sig stora områden i Libyen.

Regeringen och parlamentet som har flytt från huvudstaden Tripoli till Tobruk i östra Libyen, vill ha vapen för att kunna bygga upp en armé som kan bekämpa jihadisterna.

FN leder som bäst fredsförhandlingar mellan regeringen och en rivaliserande, islamistdominerad regering som har tagit över kontrollen av Tripoli och flera andra stora städer.

Enligt FN:s sändebud Bernardino Leon krävs det en enhetsregering för att kämpa mot grupper som har ställt sig under den så kallade Islamiska staten i Mellanöstern.

Libyen har för närvarande en möjlighet att be FN om begränsade, enskilda vapenleveranser men regeringen vill ha obegränsade befogenheter att skaffa sig vapen.

-Libyen behöver ett bestämt ställningstagande av omvärlden för att vi ska kunna bilda en nationell armé. Det kan ske genom att häva vapenembargot så att vi kan ta itu med terrorismen som härjar, konstaterade Libyens utrikesminister Mohamed Dayri inför säkerhetssrådet i natt.

Militär intervention ej trolig just nu

Egypten har föreslagit en havsblockad för att förhindra att radikala grupper skaffar sig vapen och att FN:s säkerhetsråd godkänner en internationell militär intervention i Libyen.

Det verkar inte sannolikt just nu utan resolutionsförslaget som Jordanien har lagt fram talar endast om större säkerhetsassistans till Libyen och ett slut på vapenembargot.

Vapenembargot infördes efter att ex-diktatorn Muammar Ghadafi störtades år 2011, med hjälp av flygattacker som främst utfördes av Storbritannien och Frankrike, med USA:s stöd.

Egypten inledde den här veckan flygattacker mot Islamiska staten i Libyen, efter att jihadisterna hade halshuggit 21 kristna gästarbetare från Egypten på en strand vid Medelhavet.

Jihadisterna hotade också med våld mot "rom och västerländska korsriddare" på bandet där de halshögg egyptierna.

Italien har uttryckt oro för att jihadister tar sig över Medelhavet och säger att Italien är redo att delta i övervakningen av ett eldupphör och att utbilda lokala säkerhetsstyrkor.

Italien är den forna kolonialmakten i Libyen och ligger endast 800 kilometer norr om Tripoli.