Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina vill ha EU-styrka med FN-mandat

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 15:43.
Ukrainska soldater retirerar från Debatlseveområdet.
Bildtext Ukrainska soldater retirerar från Debatlseveområdet.
Bild: EPA/ANASTASIA VLASOVA

Ukrainas president Petro Porosjenko föreslår att en internationell fredsstyrka med FN-mandat ska övervaka eldupphöret i östra Ukraina.

- Enligt vår synpunkt vore det bäst om EU organiserade en polisoperation. Vi är säkra på att det skulle vara det mest effektiva och bästa sättet att garantera säkerheten, sade Porosjenko i går kväll i Kiev.

Porosjenko talade efter att landets säkerhets- och försvarsråd hade godkänt hans förslag om att bjuda in en FN-styrka till Ukraina.

Beslutet fattades efter att nästan 2 500 soldater hade evakuerats från staden Debaltseve som erövrades av proryska separatister efter hårda strider.

Ukrainas försvarsminister säger att 13 soldater dödades och närmare 160 skadades då armén drog sig ur staden Debaltseve i går.

Enligt försvarsministeriet saknas över 80 ukrainska soldater medan 90 har tagits till fånga av separatisterna som nu kontrollerar nästan hela Debaltseve.

Det är oklart vad som har hänt med cirka 5 000 civila som tros gömma sig i staden, utan mat och vatten.

Enligt separatisterna har minst 300 soldater tagits till fånga.

Oklara reträttorder

- Vi hörde inga order om reträtt. Vi upptäckte det när våra tunga fordon började lämna oss, säger en anonym ukrainsk soldat till nyhetsbyrån AFP.

-Vi borde ha dragit oss ur tidigare, säger en annan förbittrad soldat.

Ukraina och USA anklagar Ryssland för att ha levererat stora mängder vapen till separatisterna inför striderna i Debaltseve, något som Ryssland bestämt förnekar.

Striderna har också hotat det nya avtalet om eldupphör som ändå verkar ha respekterats på de flesta avsnitt längs frontlinjen i östra Ukraina.

Oklart vad som händer nu

Debaltseve innebar en svidande förlust både för den ukrainska armén och president Petro Porosjenko. Han var tvungen att gå med på eftergifter för att få till stånd avtalet om eldupphör, som inte ännu har fullföljts.

Porosjenko och arméledningen har redan stött på hård kritik från nationalister för att Debaltseve föll.

Tyskland och Frankrike som var med om att förhandla fram vapenvilan, hoppas nu innerligt att parterna bildar den överenskomna buffertzonen och att de börjar dra bort sina tunga vapen från fronten som lovat.

Ledarna för den självutropade "folkrepubliken Luhansk" säger att man började dra bort tunga vapen i går eftermiddag och att man väntar sig att armén gör det samma.

I Donetsk lovar separatisterna att dra bort en del tunga vapen från fronten som en första förtroendingivande gest.

Skepsisen är ändå stor, särskilt bland de förbittrade soldaterna som drogs ut från Debaltseve.

Många av dem verkar tro att separatisterna kommer att fortsätta med sina försök att lägga under sig fler områden efter segern i Debaltseve.

Efter avtalet om eldupphör har strider förekommit också kring Donetsk och Mariupol vid Azovska sjön.

Diskussion om artikeln