Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts
Från 2015
Publicerad 22.02.2015 17:15.
Uppdaterad 17.08.2016 16:55.
Bild: Svenska Yle
Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts
Ingredienser
- Färska bönor och haricôts verts
- En skivad liten gul lök
- Lite vassle från avrunnen yoghurt - Häll några matskedar turkisk yoghurt i ett kaffefilter och låt vätskan rinna ner i ett glas.
- 2 msk salt per liter vatten
- Kokt avsvalnat vatten
Instruktioner
- Lägg bönor, lök och salt i en glasburk
- Häll på vassle och vatten
- Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur några dagar så att mjölksyrningen kommer igång. Flytta sedan burken till en något svalare plats, ca. 18°, och låt stå i 2-4 veckor.
- Kontrollera noga att inga grönsaksdelar sticker upp ovanför vattenytan, för då börjar de mögla. Fyll på då och då med kokt vatten, och lägg gärna en plastpåse med lite luft i överst i burken för att trycka ner bönorna under vattenytan.
- När mjölksyrningen är klar håller bönorna i ungefär ett år i kylskåp.