Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts

Från 2015
Uppdaterad 17.08.2016 16:55.
Blandade bönor i glasburk och mjölksyrade bönor i glasburkar.
Bild: Svenska Yle

Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts

Ingredienser

  • Färska bönor och haricôts verts
  • En skivad liten gul lök
  • Lite vassle från avrunnen yoghurt - Häll några matskedar turkisk yoghurt i ett kaffefilter och låt vätskan rinna ner i ett glas.
  • 2 msk salt per liter vatten
  • Kokt avsvalnat vatten

Instruktioner

  1. Lägg bönor, lök och salt i en glasburk
  2. Häll på vassle och vatten
  3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur några dagar så att mjölksyrningen kommer igång. Flytta sedan burken till en något svalare plats, ca. 18°, och låt stå i 2-4 veckor.
  4. Kontrollera noga att inga grönsaksdelar sticker upp ovanför vattenytan, för då börjar de mögla. Fyll på då och då med kokt vatten, och lägg gärna en plastpåse med lite luft i överst i burken för att trycka ner bönorna under vattenytan.
  5. När mjölksyrningen är klar håller bönorna i ungefär ett år i kylskåp.