Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå vill ha lokala företag på jobb

Från 2015
en gata i Ingå
Bildtext Ingå vill få ner kostnaderna för de tekniska tjänsterna.

Ingå tänker om när det gäller kommunens tekniska service. I dag sköter ett jätteföretag tjänsterna men Ingå är inte nöjd. Nu funderar politikerna på att spjälka upp de tekniska tjänsterna och locka lokala företag att ge anbud.

I november 2007 berättade Yle Västnyland om att Ingå utlokaliserar hela sin tekniska service och företaget YIT, nuvarande Caverion, tar över.

Då var förhoppningarna stora men alltid har inte gått som på Strömsö. Ingå tycker inte att kommunen fått valuta för pengarna.

Tjänsterna spjälks upp?

Nu går ett avtal med Caverion ut i höst och Ingå ska upphandla de tekniska tjänsterna.

Politikerna i samhällstekniska nämnden har diskuterat situationen och tycker nu att det är dags att spjälka upp upphandlingen i mindre delar.

- Vi skulle vilja tänka om, säger ordförande Peter Siggberg (SFP).

Lokala småföretag får en chans

Om tekniska servicen spjälks upp skulle olika företag sköta de olika sektorerna såsom fastigheter, städning och grönområden. På så sätt skulle kommunen ge möjlighet åt mindre, lokala företag att vara med i anbudstävlingen.

- Det skulle vara roligt att ha ortens egna företag på jobb, anser Siggberg.

Möjligt att spara pengar

De tekniska tjänsterna är en stor del i den tekniska sektorns budget och slukade ifjol 640 000 euro.

Ingå tror att det är möjligt att få kostnaderna lägre än så. I dagsläget finns det nämligen en person som ansvarar för tjänsterna och sedan fem olika arbetsledare. Det här är för många, tycker samhällstekniska nämnden.

- Det skulle vara klokare att ha en kommunalt anställd arbetsledare som är huvudansvarig för att allt fungerar, förklarar Siggberg.

Med mindre arbetsledare och fler små företag som sköter de olika sektorerna så tror Siggberg att det blir billigare.

Caverion kanske fortsätter trots allt

Visst finns det en risk att tjänsterna oberoende hamnar i Caverions händer. Om företaget vill ge anbud på de olika sektorerna till ett pris som är konkurrenskraftigt så måste kanske Ingå fortsätta anlita Caverion.

Handlar om pengar

Siggberg sticker inte under stol med att Ingå är ute efter att få tjänsterna skötta så billigt som möjligt.

- Det handlar om pengar, pengar är en bristvara, konstaterar han.

Ingå har nu anlitat en konsult för ändamålet. Tanken är att samhällstekniska nämnden ska behandla frågan på sitt nästa möte och sedan skicka vidare ärendet till kommunstyrelsen.

Missnöje med idrottsplanen i Ingå