Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Bygg en riktigt hög ställning, för luktärterna gillar att klättra

Från 2015
Uppdaterad 09.03.2018 15:29.
ungplantor odlade i traktordäck
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Många växter behöver ställningar att klättra på och då kan man passa på att låta kreativiteten flöda och inte endast sticka ner några pinnar i marken. Vi skapade en skulptural installation i ett av våra traktordäck.

Med hjälp av ett knippe armeringsjärn, två gamla cykelhjul, järntråd och några meter snören fick luktärterna och bönorna ett konstverk att klättra på. Eftersom det här var en väldigt fri konstruktion måste man bara pröva sig fram.

Stick armeringsjärnet djupt så det inte börjar svaja av första bästa vindpust. Vi använde oss av det större cykelhjulet som nedre ”bas” och surrade fast armeringsjärnet i hjulet. Det mindre hjulet fästes lite högre upp på konstruktionen.

Det gäller att sätta några snedgående armeringsjärn för stabiliteten så den yttre siluetten blir aningen konformad. Testa att gunga på konstruktionen, vajar den för mycket behövs flera snedgående armeringsjärn.

Knyt fast snören i det övre och nedre cykelhjulet, på den yttre ringen och också på ekrarna så luktärterna får tillräckligt mycket klätteryta.