Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina firar årsdag i krigets skugga

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 11:26.
Skylten med dem som dödats
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Ukrainas president Petro Porosjenko föreslår att en internationell fredsstyrka med FN-mandat ska övervaka eldupphöret i östra Ukraina.

Porosjenko sade i går kväll i Kiev att det bästa alternativet är en polisoperation från EU med FN-mandat som ska garantera säkerheten.

Yle Nyheters utsände i Kiev Viktor Heikel, hur tror du Porosjenko tänker i frågan?

- Det kan nog tolkas på många sätt, men framför allt vill Porosjenko visa för omvärlden att ingen i den ukrainska ledningen litar på att separatisterna lägger ned vapnen utan ett yttre tvång, säger Heikel.

Porosjenko anses också vilja göra det klart för alla att Ukraina är villigt att följa avtalet om eldupphör - att det inte är de ukrainska styrkorna som är problemet.

Förslaget prövar också Rysslands och president Vladimir Putins verkliga vilja att stöda fredsprocessen, eftersom Ryssland måste godkänna den internationella fredsstyrkan.

- Det är nog också något av en desperat gest, man vet inte riktigt hur man ska få slut på striderna, säger Heikel.

I går tvingades Ukrainas armé retirera från en viktigt stad - nämligen Debaltseve som separatisterna nu har makten i. Hurudana reaktioner har du stött på i Kiev på den nyheten?

- Folk är ledsna, arga och förtvivlade. De vet inte vad de ska tänka, men reaktionen beror kanske mer på att de inte vågar tro på att eldupphöret håller. Människor tror att separatisterna kommer att ta över allt mer områden, och de är rädda för att den humanitära katastrofen fortsätter och att det ekonomiska läget blir bara värre.

Viktor Heikel i Ukraina
Bildtext Viktor Heikel i Kiev
Bild: Yle

Årsdag i krigets skugga

Det är ett år sedan folkresningen som ledde till att dåvarande president Viktor Janukovitj avsattes.

Krisen började med en kamp mellan EU och Ryssland om vem Ukraina skulle göra mer intimt ekonomiskt samarbete med. Ukraina valde Ryssland, och många ukrainare började protestera på självständighetstorget i Kiev i november 2013.

Då Janukovitj avsattes tog en ny Europavänlig regering över makten, och Ryssland reagerade på detta genom att ta över Krim.

- Den stora frågan är hur vill folk minnas årsdagen, offren för folkresningen och hur folk ser på framtiden i krigets skugga. Vad har hänt med förändringsviljan och andan bland folket som reste sig mot korruption och nepotism, säger Heikel som fortsätter att rapportera från Ukraina.