Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

23-åriga Simon som försvann

Från 2015
Uppdaterad 25.06.2015 21:01.
Simon Lindell, försvunnen den 12 april 2014.
Bild: Privat

23-åriga Simon Lindell hade precis blivit färdig byggnadsingenjör när han försvinner spårlöst efter examensfesten med studiekompisarna i april 2014. Han hittas drunknad fem veckor senare.

- Det var en helt vanlig söndag. Jag kommer ihåg samtalet från pappa. Han sa ”det här behöver inte betyda någonting, men Simon har försvunnit.” Jag blev genast orolig. Om någonting har hänt Simon nu så kommer jag inte att klara av det, tänkte jag, säger Ida-Katarina Lindell, Simons syster.

Ida-Katharina Lindell har startat ett medborgarinitiativ som ska ge polisen rätt att få ta del av försvunna personers teleuppgifter.
Bild: Yle/ Ari Kiljander

Ida grundade en facebookgrupp för att leta efter Simon. Bara under den första dagen hade 300 personer gått med i gruppen. Till slut lär omkring 27 000 ha sett gruppen på Facebook.

- Det är helt otroligt att det var så många som gick med i gruppen, och att det också var så många som vi inte kände som hjälpte att leta efter Simon. Den första dagen när vi samlades för att leta efter Simon var det bara en person jag kände, resten var okända, säger Ida.

Ett ovanligt försvinnande

Simon Lindell anmäls som försvunnen på söndag kväll. Kaisu Kuoppala vid polisen i Helsingfors ledde utredningen. Kuoppala har fortfarande fallet Simon i färskt minne, eftersom det inte var tal om ett vanligt försvinnande.

- Fallet Simon var exceptionellt. Av de anmälningar om försvinnande som kommer till polisen hittas personerna oftast snabbt och vid liv. Ganska ofta är det fråga om frivilliga försvinnanden, att personen har placerats i fyllecell, eller att personen av annan orsak inte dykt upp, säger Kuoppala.

Alkohol vanlig drunkningsorsak

Förra året gjordes 132 anmälningar om försvinnande till polisen. Majoriteten hittades vid liv.

- Tyvärr är det så att när en person hittas drunknad i Helsingfors så är det väldigt ofta fråga om alkoholrelaterade olycksfall.

Polisen avgjorde tidigt att Simons försvinnande inte var kopplat till något brott.

- Vi drog slutsatsen att det inte var sannolikt att det hade skett något brott eftersom han hade gått ensam och i berusat tillstånd hem från festen. Det måste finnas något som talar för ett brott för att vi ska börja utreda det närmare, säger Kuoppala.

Det enda polisen kunde konstatera gällande fallet Simon var att det var fråga om en helt vanlig drunkningsolycka.

- Simon var ett tragiskt fall med tanke på att han var så ung och hade hela livet framför sig. På det viset gjorde fallet ett starkt intryck på mig, säger Kaisu Kuoppala.

Vi har iscensatt Simons sista timmar - Spela upp på Arenan

Ett mysterium

Efter fem veckors sökande hittades Simon drunknad intill Brändö bro i Helsingfors. Men vad som verkligen hände Simon den kvällen förblir ett mysterium. Och många frågor förblir obesvarade.

- Vi vet faktiskt inte vad som hände till slut. Han var på väg hem, men gick åt det totalt motsatta hållet. Var han bara så full, eller varför gick han ditåt? Det är fortfarande ett mysterium, säger Ida.

- Det är många frågor vi inte har svar på, och många frågor vi kanske aldrig får svar på. Man får bara acceptera ödet och ta en dag i sänder, säger Bertel Lindell, Simons pappa.

Bertel Lindell
Bild: Yle/Parad Media

Ett syskon, en son borta

- Det är svårt att inse att jag inte har något syskon mer. Jag har många vänner, men det är inte samma sak. Det är annorlunda med ett syskon. Jag kunde lita på Simon. Det finns ingenting så hemskt som jag skulle kunna säga till honom för att han skulle försvinna ur mitt liv, säger Ida.

- Man brukar säga att livet inte blir detsamma när man får barn, men inte blir det detsamma när man mist ett, säger Bertel Lindell, Simons pappa.

Veckans dokumentär: "23-åriga Simon som försvann" sänds 2.8 kl. 9:03 och 5.8 kl. 11:03 i Radio Vega

Dokumenterat: Veckans dokumentär: 23-åriga Simon som försvann

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan