Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svante är Rammsteins hovmastrare

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 13:46.
Mastrare Svante Forsbäck i sin studio.
Bildtext Svante Forsbäck i sin studio där han mastrar skivor för bl a Rammstein och Volbeat.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Det som engång i tiden började i föräldrarnas vardagsrum växte så småningom till ett yrke och det har nu gjort honom vida känd också utanför landets gränser. Men alla som ber om hans tjänster behandlas jämlikt. Oberoende om det är en lokal förmåga eller ett världsnamn.

Svante Forsbäck växte upp i Gammelboda utanför Ekenäs och sin första studio hade han faktiskt hemma hos föräldrarna.

- Jo den studion var nog lite överallt i hela huset. Den var i nedre våningen och i vardagsrummet och i mitt rum. Och jag måste säga att mina föräldrar var nog otroligt tålmodiga. Jag kommer ihåg bara en gång som de sade att nu räcker det och det var då vi bandade in en trumpet kl 03 på natten.

Så småningom flyttade Svante till Helsingfors och han blev ljuddesigner för en av de största ungdomssatsningarna på Svenska teatern nämligen musikalen Hype.

Sedan blev det en egen studio i Sockenbacka men så småningom gick han tillbaka till det som han egentligen en gång hade startat med d.v.s mastring av inspelningar.

Framlidne Henrik Otto Donner hade i tiderna gett honom sommarjobb i sin studio i Jomalvik i Snappertuna och då började Svante att föra över alla gamla inspelningar som hade gjorts för Love Records till digitalt format.

- Det var egentligen här som intresset för mastring började för mig. Och det var Otto som i samma veva började fundera på att man borde öppna en mastringsstudio och på den vägen är det. Utan hans hjälp skulle jag aldrig ha kommit in på den här banan.

Svante Forsbäck i studion. - Spela upp på Arenan

Hemlig konstform

Mastring är fortfarande något av en hemlig konstform för det finns väldigt många musiker som inte ens vet vad det egentligen är fråga om. Svante jämför det med att tvätta en bil.

Själva inspelningen och mixningen är själva biltvätten medan mastringen motsvarar det som man kunde kalla för polering eller vaxning av bilen.

Och om bilen är rostig så kan man inte riktigt göra så mycket med vax och detsamma gäller för mastringen. Är musiken dåligt inspelad eller spelad så finns det inte så mycket man kan rädda i mastringsskedet.

Men sedan början av 2000-talet har Svante också jobbat med metallstorheterna Rammstein från Tyskland. Och deras jobberbjudanden kan komma på kort varsel.

- Telefonen ringde en fredagseftermiddag i november och då var det deras manager som ringde och funderade om jag kunde komma till Berlin för att mastra deras konsertfilm som de höll på att slutföra i en studio. De ville alltså att jag skulle packa ner min utrustning och vi skulle göra allt i samma studio.
Det var ju inget problem i sig men följande mening var redan litet mera utmanande för de ville att jag skulle hoppa på ett flyg på söndagsmorgonen. Nå det fixade sig nog också men en aning stress var det ju nog, säger Svante.

Birgit bestämmer

Och det är inte alltid så lätt att jobba med världsstjärnor i den klassen. De vill ha stenkoll på allting och de lämnar absolut inget åt slumpen. Dessutom har de ett eget management och den som egentligen vet allt och bestämmer det mesta heter Birgit.

- Man skall nog vara på rätt sida om Birgit. Har man lovat leverera kl 12 en torsdag så skall man nog se till att mastringen är klar. Det är ju ett enormt maskineri som rullar enligt en viss tidtabell och man kan inte bara säga att man inte är färdig för man vet hur många som många som jobbar med deras pr och dylikt då måste allting fungera, säger Svante.

Bland kunderna som Svante har haft under de senaste åren kan man nämna följande:
Volbeat, Von Hertzen Brothers, Nine Lives, Michael Monroe,The Blanko, The 69 Eyes, Dregen, Ismo Alanko, Matti Johannes Koivu,Disco Ensemble, Nicole Willis,Minä ja Ville Ahonen, Samae Koskinen, Lars Kutschke,Sven Helbig, Lauri m.fl.

Fokus på Svante Forsbäck i Radio Vega to 19.2 kl 18.03, ons 25.2 kl 13.03 och på Arenan.

Fokus på: Svante Forsbäck, mastringens mästare

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan