Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mildare domar i droghärva vid universitet - morfinet var socker

Från 2015
Helsingfors hovrätt
Bildtext Hovrätten har på torsdag gett mildare domar till tre av de fem unga som stal droger från universitetet.

Tre av de fem personer som dömts för drogstölder vid Helsingfors universitet har på torsdag fått lindrigare straff i Helsingfors hovrätt. Orsaken var att det stulna morfinet visade sig vara socker och LSD:et var gammalt.

I oktober i fjol undersöktes morfinsulfatet vid farmaceutiska fakulteten och då visade det sig att största delen var glukos eller druvsocker. Av den mängd på 39 gram morfin som stals var bara 12 gram morfin. Därmed var drogerna inte alls värda över 55 000 euro, som tingsrätten kom fram till utan bara 7 400 euro. Förutom att morfinet var värdelöst var LSD:et gammalt och bedömdes också vara värdelöst.

Den 26-åriga man som i tingsrätten fick det strängaste straffet eller 2 år och 4 månaders villkorligt fängelse fick nu sänkt straff med 3 månader. Han studerade och jobbade vid Helsingfors universitet.

Två andra som hjälpte till under stölden fick också sänkta straff i hovrätten, från 11 månader till 8 månader och från 10 månader till 7 månader villkorligt fängelse. Brotten de gjort sig skyldiga till är narkotikabrott och grov stöld. Två av de fem som dömdes i tingsrätten överklagade inte sin dom.

Hörde om drogerna under studiefest

Det var i början av april i fjol som fyra av de dömda hade kört till Farmaceutiska fakulteten i Vik i Helsingfors och mannen som jobbat vid universitetet hade tagit sig in med egen nyckel.

Mannen visste precis i vilket rum och på vilken hylla drogerna fanns och han har i förhör berättat att hans tanke först bara var att stjäla kokain. Men han tog också andra ämnen med sig och de dömda personerna hade senare i en lägenhet tagit doser av kokain, morfin, dexamfetamin och metadon. Drogerna användes av universitetet i forskningssyfte.

Han hade under en studiefest hört om drogerna och hade sett skåpet där de förvaras då han jobbade i Vik. Nyckeln till drogskåpet låg i en målarburk och mannen berättade i förhör att han sett studerande som under studiefester innehaft kokain och morfin som de hade tagit från universitetet.

Läs också:

Arbetstagare som stal droger från universitetet fick fängelse