Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kiasma efterlyser sällskap till Mannerheimstatyn

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 13:25.
Mannerheimstatyn i kvällssolen.
Bildtext Kiasmas tävling ska resultera i en kompis åt Mannerheim
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Kiasma har utlyst en konsttävling med syfte att hitta ett nytt konstverk som ska finnas i anslutning till museet. Formen är fri och alla konstnärer, inhemska som internationella, är välkomna att delta.

Det är helt enkelt dags för något nytt i Kiasmas miljö, säger Minna Raitmaa som är chef för publikarbete vid Kiasma.

- Vi tycker att tiden är mogen, vi har ändå funnits här i 15 år. Det kom på tal med Statens konstverkskommission, vars uppgift är att anskaffa konstverk i anslutning till statens fastigheter, så det föll sig naturligt.

Tävlingen består av två faser, där den första är öppen för alla. Formen är helt fri, det behöver inte vara ett traditionellt monument utan kan vara något helt annat.

- Vi välkomnar till exempel ljudkonst och ovanliga material, säger Raitmaa.

”Skateboardarna är våra vänner”

Området utanför Kiasma är ett populärt ställe för skateboardare att vistas och för Raitmaa är det ingen omöjlig tanke att konstverket på något sätt kunde vara till för dem.

- Skateboardarna är våra bästa vänner och vi ser gärna att de rör sig runt Kiasma. Ett skatekonstverk är inte uteslutet, men det är så klart juryn som i slutändan avgör det vinnande bidraget.

Publikens favorit kan vinna

Den första fasen av tävlingen är öppen som bäst och pågår till 28 april, varefter juryn går igenom bidragen. Sex finalister väljs i juni och i början av 2016 ställs finalbidragen ut på Kiasma.

- Vinnaren väljs under utställningen och då får också publiken rösta. Det väljs också en publikfavorit. Det kan vara samma som juryns, men det kan så klart också vara att helsingforsarnas favorit är en helt annan, säger Raitmaa.

Mera information om tävlingen hittar du på Finlands nationalgalleris hemsida (finska).

Mer om ämnet på Yle Arenan