Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lasse och Slipknot och monstermasker

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:34.
Efter Nio: Lasse diskuterar identitet med Slipknot - Spela upp på Arenan

Helsingfors ishall är slutsåld och 7400 fans väntar otåligt på att deras idoler skall kliva upp på scen. Alldeles strax skall det vara showtime och gänget är redo att gå B-A-N-A-N-A-S.

Samtidigt backstage: Corey Taylor stiger in i rummet med ansiktet målat helt svart. Skivbolaget berättar att det var flera som ansökt om tv-intervju med bandet, men bara två beviljades. Efter nio har förberett sig med en hemgjord mask, man vill ju visa att man är professionell. Corey är en trevlig kille, jag har träffat honom förut och vi kom bra överens den gången också. Vi konstaterar att vi är lika gamla. Mycket blod har runnit under bron sedan vi sågs under bandets första besök i Finland 2002.

Damstrumpbyxor på huvudet

Den gången hade Corey pipo på huvudet. Den här gången har jag ett par damstrumpbyxor på huvudet. Corey visar sin mask och låter mig känna på den. Jag blir överraskad över hur mycket masken väger. De har bytt eller modifierat sina masker inför varje skiva och den nuvarande är kanske den tuffaste han haft. Den är tvådelad och han river av den övre delen för att avslöja ett likblått ansikte där under. Det ser seriöst sjukt ut.

Det gör jag också med min gula Soc&kom-studiehalare från 1992 och strumpbyxor på huvudet. Corey föreslår bandnamnet "Shipwreck". Jag gillar det. Vill någon komma och spela gitarr och trummor med mig?

Monsteridentiteten

För Corey representerar masken personen inuti honom som inte har en röst. Alla förträngda aggressioner får ett utlopp när han drar masken på sig och får skrika ut ilska och frustration och på det viset rensa systemet. En del väljer yoga, andra stavgång. Miljontals fans väljer att beskåda Corey och hans kumpaner i Slipknot gorma på scen i monstermasker. Det här är inget marginellt heavyband; deras två senaste skivor har varit listettor på amerikanska albumlistan och de har ett par skivor till som kommit mycket nära. De har sålt över 20 miljoner skivor och räknas till de största metallbanden i världen.

Slipknot är tillbaka med besked. Just nu är filisen på topp när bandets sista spelning på Europaturnén om några minuter kör igång. Efter intervjun skall Corey kliva rakt upp på scen.

Då när Slipknot inte turnerar får Corey vara hemma med barnen en lång tid, vilket förstås betyder otroligt mycket för honom. Då kan han sitta och titta på när pojken hans springer omkring i trädgården med en replika av hans förra mask. Fast han svingar svärd med sin mask och ingen vet vilken identitet sonen just då har antagit i sin lek. "It´s good, very positive" som Corey konstaterar om att ha en terapeutisk monstermask.

Läs också: Daniel Österlund såg likhögar med egna ögon

Efter Nio om identitet, måndagen den 23 februari 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Metallväktarna

Mer om ämnet på Yle Arenan