Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Var samlas finlandssvenskarna?

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 16:12.
Tre män samlade till morgonkaffe på kafé i Munsala

Berras café och service i Munsala kyrkby är ett familjeföretag som driver café, butik och post, allt i samma byggnad. Kaféet har blivit samlingsplats för byns herrar. De är på plats redan tidigt på morgonen.

Munsala café och service utifrån tidig morgon
Bildtext Bybutiken öppnar tidigt.

- Vi är ett gäng som samlas här på morgonen genast efter klockan sju. Vi dricker kaffe, diskuterar aktuella händelser och har lösningar på de flesta problem, säger Sören Stråka, Håkan Westerlund och Sivar Sundholm med glimten i ögat.

Utan kaféet skulle byn vara utan både service och samlingsplats.

Unga tyr sig till i köpcentrum och på busstationer

Är man ung är det svårare att hitta platser att samlas på. I till exempel Borgå trängs tonåringarna i köpcentret i centrum eller på busstationen. Ungdomslokalen Zentra finns också, men den lockar främst yngre tonåringar.

Skolelever på evenemanget "Hörs de ungas röst?" på Zentra i Borgå.
Bildtext Ungdomsgården Zenta lockar yngre tonåringar.

Sedan gammalt har föreningar och organisationer spelat en stor roll när det gäller att samla finlandssvenskarna. Finlandssvenskar är i medeltal medlemmar i 1,9 föreningar. Motsvarande siffra bland finskspråkiga är 1,5. Vi har det högsta föreningsmedlemskapet i världen.

- Nationsbygget har skett sent i Finland och föreningarna har spelat en jättestor roll i uppbyggnaden av nationen, säger sociologen Dan Sundblom från Åbo Akademi.

I början så handlade det om nykterhetsföreningar och arbetarföreningar, alltså så kallade sociala rörelser. I dag får de stora föreningarna allt mera ge vika för små nya inom till exempel idrott eller kultur.

"Mammor pratar, pappor gör"

Det finns också brist på samlingsplatser för vuxna i Svenskfinland. När Anu Söderström för ett år sedan insåg att det inte fanns några svenskspråkiga mötesplatser för föräldrar i Alberga i Esbo, startade hon upp Folkhälsans Familjecafé.

Ylva Rancken-Lutz med torget i Ekenäs i bakgrunden.
Bildtext Ylva Rancken-Lutz vet hur föräldrar vill träffas.

- Det är viktigt att få ventilera och få nya kontakter och vänner, säger hon. Också för språkets skull är det viktigt att barnen får vara i kontakt med andra svenskspråkiga familjer.

Många småbarnsföräldrar behöver hjälp, stöd och sällskap av andra. Enligt sociologen Ylva Rancken-Lutz satsar småbarnsföräldrar allt mer på att träffas.

- Tidigare var man mer beroende av dem som var nära till hands. I dag kan man välja sin egen gemenskap, säger hon. Det är ändå främst mammor som träffas för att sitta och prata. Pappor vill hellre göra nånting när de träffar varandra tillsammans med barnen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Sociala medierna spelar också en viktig roll i föräldrarnas liv. Många samlas där för att byta tankar och åsikter samt för att få nya vänner. Ylva Rancken-Lutz ser ändå inte att det finns någon risk för att de digitala mötesplatser skulle ersätta de fysiska.

- Många av föräldrarna i min forskning säger att de riktiga vännerna träffar man fysiskt, social media ger något annat, något mera, säger hon.

Kompisgäng viktigare än stora samlingar

En av de mest kända och kanske även beryktade samlingsplatserna i Svenskfinland är Studentkåren vid Åbo Akademis byggnad, Kåren, i Åbo.

Kåren vid Åbo Akademi
Bildtext Studentkåren vid Åbo Akademi har varit träffpunkt för många finlandssvenskar.

Här hängde studenterna i princip dygnet runt och det ordnades regelbundna fester dit studerande från hela akademin kom. Där arrangerades också konserter. Nuförtiden är festerna betydligt färre och studenterna samlas här främst på lunchtid.

- Samhällsutvecklingen har gått åt det hållet att Kåren inte längre är attraktiv, säger studeranden Alexander Lång. Tiden har helt enkelt gått förbi Kåren. Det är svårt att få en stor grupp människor att samlas. Nuförtiden samlas man i mindre grupper inom kompiskretsarna.

Närbild måndag 23.2 kl 20.00 i Yle Fem.
Sänds även tisdag 24.2.2015 kl. 17.25.

Mer om ämnet på Yle Arenan