Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Glest bland pulkorna i Borgbacken

Från 2015
morfar och flicka i pulkabacken
Bildtext Morfar Ari och Erica, 4 år, njuter av sportlovet trots att vädret är grått.
Bild: Yle/Erica Vasama

Smältvattnet droppar från hustaken. Regnvattenbrunnarna brusar och talgoxarna kvittrar. Det är tre plusgrader och klädkoden är gummistövlar.

Backe och pulkåkare
Bildtext En egen pulka för reportern hade varit det rätta färdmedlet i de hala backarna.
Bild: Yle/Erica Vasama

Sportlovsvädret kunde vara bättre. Eller åtminstone lite torrare. Det syns också i Borgbacken i Borgå, lokalbefolkningens favoritställe vad gäller pulk- och kälkåkning. Barnen i backen kan räknas på vänstra handens fingrar.

två pojkar på kälke
Bildtext Matte och Rasmus med den tuffa rattkälken.
Bild: Yle/Erica Vasama

Jag förstår dem. Den största backen glänser av is och ser livsfarlig ut i föräldraögon. Också de familjer som trotsat blötvädret och tagit med sig pulkorna till Borgbacken håller sig till de mindre backarna.

isig pulkabacke
Bildtext Is och pucklar får backen att se livsfarlig ut i en moders ögon.
Bild: Yle/Erica Vasama

Några hala steg nerför backen och jag stöter på en namne. Fyraåriga Erica får en puff av morfar Ari och kanar ner i sin röda pulka. Hon glider tiotals meter ner. Vägen tillbaka är lång och hal. Morfar får hjälpa till och Erica tar till fyrhjulsdriften för att komma upp där det är som brantast.

Tvåårige Matte, eller Mathias som han egentligen heter, skrattar högt när han får åka med morbror Rasmus rattkälke. Morbror styr kälken, vars ratt har bytts ut till en bmx-cykels styrstång. Jag misstänker att morbror njuter av tillfället att åka utför.

Men månne han hade haft lust att testa den stora isbackens pucklar?

Glest bland pulkåkarna i Borgbacken - Spela upp på Arenan