Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Skydda din kålodling med nät - ekologiskt och effektivare än gift

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2018 14:26.
kålodling
Bildtext Forskare Anne Nissinen, redaktör Elisabeth Morney och forskare Terhi Suojala-Ahlfors vid kålodlingarna i Pikis.
Bild: Svenska Yle

Kålen älskas av skrottar och småkryp under sommarens alla månader. Genast vid vårsådden kommer jordloppor och skinnbaggar. Sen kommer små och stora kålflugor i olika generationer och flyger ända in i augusti. Kålen hör till de växter i trädgårdstäppan som är mest utsatt för skadeinsekter.

Hur man skyddar sig mot de här skadeinsekterna undersöks på Naturresursinstitutet i Pikis utanför Åbo. Här undersöks växtskydd både i växthus och på friland, och hur man gödslar och förvarar grönsaker och bär på bästa sätt.

Det bästa sättet att skydda kålväxterna mot skadedjur har visat sig vara ett ekologiskt sätt – med skyddsnät. Skadeinsekterna blir ofta resistenta mot gifter som sprutas på plantorna, så därför har olika skyddsnät utvecklats som skydd för växterna.

Det är viktigt att maskorna är tillräckligt små. Det är också viktigt att kanten på skyddsnätet grävs ner i marken så att inga kryp kan komma in, säger Anne Nissinen som är expert på bekämpning av skadedjur.

Mot ogräs kan man skydda växterna med olika täckdukar. Forskaren Terhi Suojala-Ahlfors som har specialiserat sig på grönsaksodling berättar att det experimenteras med olika material, till exempel med biologiskt nedbrytbara, som man inte behöver ta bort till hösten eftersom de förmultnar i landet. Ett annat material på kommande är en pappersliknande täckduk som är behandlat så att det inte genast ska förmultna.

Orsaken till att man använder mörka färger är att myllans temperatur ska höjas vilket förlänger växtperioden. Svart plast fungerar bra mellan jordgubbsplantor, men en risk är att jordens temperatur kan höjas för mycket. Då solen lyser kan det bli upp till 60 grader under plasten.

Ett knep som fungerar för hemmabruk är att då man klippt gräsmattan sätta överblivet gräs i trädgårdsgångarna. Men då får man se upp ifall det är en regnig och varm sommar så att inte sniglar börjar trivas om förhållanden blir för gynnsamma.