Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skräddarens kunskap riskerar att gå förlorad

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 09:57.
Yle Nyheter: En av de sista skräddarna - Spela upp på Arenan

Endast ett fåtal skräddare i vårt land bemästrar gammaldags skräddartraditioner. De sitter på kunskap som inte borde få falla i glömska. Den välkända skräddaren Mikael Sinisalo göra något åt saken.

Då man stiger in i Mikael Sinisalos ateljé i Lovisa är det som om tiden stått still. Trådrullar i olika kulörer ligger prydligt i en gammal träask. Kostymer hänger på rad. På borden finns flera ålderstigna symaskiner. Mikael Sinisalo står vid fönstret och blickar ut mot gården samtidigt som han pressar en svart kostymrock. Ljudet från pressen påminner lite om ett ånglok. Ångan stiger upp mot taket.

trådrullor i gammal träask.
Bild: Yle/Lone Widestam

- Att vara skräddare är min hela identitet. För några år sedan jobbade jag så gott som dygnet runt. Nu försöker jag trappa ner.

Hans kostymer är i en klass för sig. Han vill inte att de ska vara en i mängden. Hans skräddarsydda och självdesignade kostymer är eftertraktade runtom i världen.

- Jag är som bäst då jag vet att kunden uppskattar mitt arbete. Då sätter jag gärna mycket tid på kostymen.

Innan en traditionell skräddarsydd kostym är klar har han jobbat i 50 timmar, en dryg arbetsvecka alltså.

Tidskrävande hantverk

Skräddaryrket kräver noggrannhet, en enorm passion och flera års erfarenhet. Det är endast ett fåtal skräddare i vårt land som bemästrar de gammaldags skräddartraditionerna, berättar Sinisalo. Nu oroar han sig för skräddaryrkets framtid.

fyra knappar på kostymjackans ärm
Bildtext Det handlar om detaljer. Normalt är det fyra knappar på ärmen, en designad kostym kan ha fem.
Bild: Yle/Lone Widestam

- Jag gör alla moment själv och sitter inne med mycket kunskap som jag vill förmedla vidare, jag vet bara inte ännu hur. Det känns också som att jag är skyldig att göra det.

Sinisalo befarar att informationen är förlorad om 20 år om alla skräddare i Finland låter bli att föra sin värdefulla kunskap vidare. Sinisalo själv överväger att skriva en bok för att dra sitt strå till stacken. Bloggar är ju populära men han är inte säker på att de är hans grej. En lärling är tyvärr för tidskrävande för en mästarskräddare som vill trappa ner på arbetstakten.

I samma veva säger han ändå att det inte precis är någon rusning till utbildningen.

Det som gör skräddaryrket svårt är också att ingen blir färdig skräddare efter att utbildningen är gjord. Det krävs ännu åratal av erfarenhet.