Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strider på många håll i Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2015 19:32.
eldupphöte har hållit något sånär

Striderna har fortsätt på många håll i Ukraina under dagen. Det rapporteras om artillerield bland annat i Donetsk, där det sedan helgens eldupphör har varit lugnt.

Prosyska rebeller har också utfört granatattacker nära kuststaden Mariupol i sydöstra Ukraina. Det uppger lokala militärledare till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass att separatisterna har gått med på att släppa in Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa OSSE:s observatörer i staden Debaltseve.

Ukrainas armé retirerade från staden på onsdagen efter flera dagar av häftiga strider. Staden kontrolleras nu nästan helt av separatisterna, som enligt armén fortsatt att skjuta trots att soldaterna retirerar.

Rysslands, Ukrainas, Tysklands och Frankrikes ledare har på torsdagen igen diskuterat läget per telefon. Ukrainas president Petro Porosjenko meddelade efter diskussionen att han kräver att de övriga ledarna medger att separatisternas agerande i Debaltseve strider mot överenskommelserna i Minsk förra veckan.

Också ledare för Nato har anklagat Ryssland och rebellerna för att bryta mot avtalet om eldupphör.

Porosjenko har föreslagit att en internationell fredsstyrka med FN-mandat ska övervaka eldupphöret i östra Ukraina, vilket Ryssland har avvisat.

Läs också:
Ukraina vill ha EU-styrka med FN-mandat