Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Tiden räcker inte till för vårdreformen

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 11:22.
Vårdreformen ska vägas mot lagen
Bild: Yle/AG Karlsson

Social- och hälsovårdsutskottet inleder i dag det stora arbetet med att göra om den omtvistade vårdreformen. I går lade grundlagsutskottet tummen ner för reformen, eftersom den inte följer grundlagen.

Nu har man knappt tre veckor på sig att göra vårdreformen grundlagsenlig så att den kan godkännas i riksdagen ännu före vårens val.

Statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att vårdreformen varken är död eller begraven.

Statsvetaren, professor Göran Djupsund, kommer man att hinna göra om reformen före valet?

Göran Djupsund
Bildtext Professor Göran Djupsund
Bild: Yle

- Rimligtvis borde man inte ha en chans. Grundlagsutskottet har påtalat så stora grundläggande problem att man borde ändra på många tunga punkter.

Djupsund förklarar att social- och hälsovårdsutskottet snabbt borde komma med en ny proposition så att den hinner gå via grundlagsutskottet. Vidare borde man hinna höra olika parter, bland annat kommuner, innan lagförslaget kommer till riksdagen.

- Om man ändå hinner med allt detta på 16 dagar så kan förslaget inte hålla kvalitativt, säger Djupsund.

Också den här stora reformen gick så att säga i putten för regeringens del - varför?

- Det är svårt att säga, men ordförandena för de stora partierna tog de politiska besluten om riktlinjerna i reformen lite för snabbt. Man hade kanske inte förberett ärendet tillräckligt. Sedan när man väl kommit överens gick det politisk prestige i frågan. Alla partier var formellt eniga, men på riktigt var de inte eniga, säger Djupsund.

Vårdreformen är en massiv reform och det är få som förstår exakt vad den handlar om, men kan den trots det tänkas påverka valutgången?

Enligt Djupsund kan vårdreformen bli en valfråga om den inte ros i hamn nu.

- Olika partier har olika inställningar till reformen och inom de olika partierna har det funnits politiker som tyckt olika. Hittills har man tvingats till enighet men om vårdreformen går i putten så öppnas friheten från olika partier att komma med nya utspel.

Djupsund tror att det nu blir möjligt för politikerna att börja tycka så som de de facto tycker om reformen och komma med förslag om hur saken ska skötas under nästa riksdagsperiod.

- Det är svårt att se att det skulle finnas någon vinnare. Alla har förlorat och alla bär ansvaret för misslyckandet - även om det kan finnas politiker inom till exempel Samlingspartiert och SFP som kan tycka att detta är bra.

Diskussion om artikeln