Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stefan Winiger: "Varför är de så omöjliga, grekerna?"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Stefan Winiger är redaktör på Svenska Yle.
Bildtext Stefan Winiger är redaktör på Svenska Yle
Bild: Yle

I rapporteringen om de pågående förhandlingarna om fortsatt ekonomiskt stöd till Grekland porträtteras landet ungefär som en treåring som sitter under köksbordet och tjuter för att slippa behöva äta spenaten som föräldrarna lagt upp på tallriken. ”Skriker jag tillräckligt länge så kanske de tröttnar”- metoden.

Genomgående heter det att den grekiska finansministern spelar ett ”högt spel” i förhandlingarna med de övriga euroländerna. När man spelar ett spel associerar att man till att leka eller chansa.

Vi finländare/nordbor/nordeuropéer är inte roade av det. Vi tycker att det är allvarliga saker och inget att chansa eller spela med. Kontentan blir att vi lyfter blicken från skärmen eller tidningen, rynkar pannan och undrar varför de är så omöjliga, grekerna.

Staten är ond

Just den frågan säger dock oerhört mycket om oss själva. Vi är staten och staten det är vi. Vi tror på staten och att staten är solidarisk med oss och därför är vi solidariska med den.

Därför tycker vi att det inte är det minsta konstigt att grekerna måste betala tillbaka sina skulder och att det är något som gäller grekerna kollektivt. Det är ju deras stat som är satt i skuld. Eller hur?

För grekerna och många andra sydeuropéer är vår syn på staten oerhört naiv. De har alla upplevt diktatur eller nån form av fascism under nittonhundratalet. Staten är inte alls god alla gånger. Staten är inte alls ”vi”, det vill säga folket. Staten är byråkrater och politiker som försöker skaffa sig fördelar för egen vinning.

Därför är det inte så konstigt att Alexis Tsipras och hans finansminister inte är lika intresserade av att stå för en statsskuld som det gamla korrupta gardet försatt Grekland i.

Tsipras och hans regering har aldrig skrivit under ett låneavtal med euroländerna eller internationella valutafonden. Och det har inte de grekiska pensionärerna eller de grekiska städerskorna och lärarna gjort heller.

Grekisk logik

Naturligtvis inser de att Grekland är bundet av ingångna avtal. Men skuldebreven har tidigare generationer politiker skrivit under. Politiker från rika familjer som för länge sen har flyttat sina förmögenheter till Monaco och Schweiz.

Grekerna hävdar med viss rätt att stödpaketen i förlängningen räddar utländska banker, som lånat ut pengar som Grekland inte kan betala. Att stödpakten till stor del handlar om att skydda andra från att drabbas av Greklands problem.

Att grekerna därför inte vill bli påtvingade en sparpolitik som sänker löner och pensioner och skapar en hög arbetslöshet innehåller en viss logik. Även om den ser omöjlig ut i våra ögon.

Eurozonen förbereder sig för viktigt Greklandsmöte i dag