Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Odla bär på liten yta - i tunnor, krukor och andra kärl

Från 2015
Uppdaterad 21.02.2018 15:05.
omogna jordgubbar

Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

Visst är det roligt med päronträd och plommonträd och andra ännu mera exotiska frukter men våra egna bär skulle nog förtjäna en statusuppgradering – de är verkligen närproducerad superfood!

En klase röda vinbär
Bildtext Röda vinbär är lättodlade superbär

Det roliga med bärodling är att det är så enkelt och kan också anpassas till krukodling. Alla kan odla bär, från ampeljordgubbar till plantor i jättekärl på balkongen eller terassen.

Bärodling är en växande trend och förädlingen av våra vilda bär går ständigt framåt. Det senaste på marknaden är trädgårdslingon. De lämpar sig som undervegetation och städsegrön prydnadsväxt i blomrabatten eller som man helt enkelt kan odla bara för bärens skull.

Åkerbär har funnits redan länge på marknaden och kan planteras in i vilken rabatt som helst. Olika uppstammade bärbuskar kan man odla både som prydnadsväxt och nyttoväxt.

Odla i oljefat

Att odla bär i gamla tunnor och oljefat är ett roligt alternativ för den lilla trädgården. Vi skaffade ett par oljefat som vi skar upp på längden med hjälp av en vinkelslip.

Kanterna är mycket vassa så slipa dem gärna med slipmaskin eller sandpapper för att undvika otrevliga skärsår.

Vackert rostpatinerad oljetunna som planteringskärl
Bildtext Vackert rostpatinerat oljefat med hjortronodling.

Kom ihåg att rengöra oljefaten ordentligt innan du börjar odla. Ett effektivt sätt är att bränna ur dem. Vi brände våra oljefat med gasbrännare. Ett annat alternativ är att elda en brasa i fatet.

Skillnaden mellan de två tillvägagångssätten är att när du bränner ur med gasbrännare så behålls färgen på fatets utsida. Väljer du att göra upp en brasa i fatet så kommer färgen på utsidan att brännas bort och ytan rostar småningom. Båda alternativen fungerar fint.

Till sist borrade vi hål i faten. Det är viktigt för dräneringens skull. Gör tillräckligt många och stora hål, 6-8 hål med en diameter på ca 8 mm.

Mylla och skyffel i halverad oljetunna
Bildtext Fyll med mylla när dräneringshålen är borrade.

Placera ut oljefatshalvorna på lämplig plats och stöd upp med stenar eller tegelstenar vid behov. Fyll faten med odlingsjord som lämpar sig för de bärsorter du tänkt odla.

Owes växtval, bär:

  • Jordgubbar: Honeoye, Jonsok, Polka
  • Åkerbär: Susanna, Pima
  • Hjortron: Nyby
  • Tranbär
  • Krusbär: Hughton, amerikanskt bergskrusbär

Läs mer om bären i Strömsös trädgård här.

Odlar man jordgubbar i krukor och tunnor måste man täcka över dem till vintern. En fiberduk är ett bra skydd både mot vinterns kyla och vårens sol. Owe Salmela täcker in jordgubbarna inför vintern i klippet nedan.

Se hela programmet om bärodling.

Vy över bärodlingen i trädgården på Strömsö.