Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Som att dricka kaffe i pillerform"

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 11:52.
Radio Vega Västnyland: Fredagssnack 20.02.15 - Spela upp på Arenan

Digitaliseringens våg sköljer över skolorna i Raseborg. Den tar med sig lärarnas arbetsdatorer. Lärarna sitter kvar med endast en pekplatta i sina händer.

- Jag tror att det skulle kännas på samma sätt om någon sade att nu får du dricka kaffe i pillerform, säger Dan Idman, skådespelaren och provokatören från Ingå.

Bredvid honom sitter en ny snackare, företagaren Johanna Lindholm från Hangö.

Dan Idman och Johanna Lindholm.
Bildtext Dan Idman och Johanna Lindholm var inte rädda för varandra i soffan.
Bild: Yle/Malin Valtonen

- Läraren är det viktigaste redskapet i undervisningen. Visst, tekniken går framåt, men nog är det ganska respektlöst mot lärarna att ta datorerna från dem då de önskar hålla kvar dem.

Lindholm säger att det redan nu går mycket energi till att lära sig nya saker i denna föränderliga värld.

- Det blir jobbigt att hela tiden satsa sin energi på att uppdatera sig själv. Man borde klara av att klämma in pengar för några datorer i upphandlingen.

Pekplattan på toaletten

I diskussionen lyfts också behovet av en fast punkt på arbetsplatsen.

- Många yrken, till exempel lärare, journalister, kundbetjäning eller vård, går ut på social interaktion. Det tar energi, så då är det skönt att ha en fysisk, lugn plats dit du kan gå och samla tankar, säger Lindholm.

- Pekplatta, trådlöst tangentbord, laddare. Man tappar nerverna när man ska släpa på allt. Var ska man sitta? Det enda ostörda stället är toaletten, inflikar Idman.

Det här är endast en del av snacket kring pekplattor den här fredagen. Hur ergonomiskt är det att jobba med en liten pekplatta i famnen? Lärarna har kanske tillräckligt med huvudvärk från tidigare.

Också barnen påverkas av pekplattor. Lär man sig alls att skriva för hand? I videon och podcasten hör du snackarnas åsikter kring det här.

Från Kristdemokrat till Svensk folkpartist

Kristdemokraten Niklas Andersson rev KD:s partibok och hoppade över till Svenska folkpartiet, mitt i mandatperioden. Ett populistiskt ord för det här är kappvändning.

- Hur mycket skiljer sig partierna egentligen, förutom några, ganska viktiga punkter, undrar Idman kryptiskt.

Lindholm insinuerar att Andersson spelade taktiskt när han bytte parti.

- Andersson verkar som en driven och ambitiös person, men vad kan du göra som ensam KD:are i Raseborg? Vill man göra karriär på ett högre plan så är Kristdemokraterna med nuvarande galjonsfigur ett sjunkande skepp, säger Lindholm och syftar på inrikesminister Päivi Räsänen.

- Till exempel lyckas SDP vanligtvis luska fram mera färgstarka profiler än SFP. Oberoende om man gillar Anderssons politik och värderingar har han en tydlig profilering som drar uppmärksamheten till SFP, säger Lindholm.

Fredagssnack hinner också ge tjuvar i Ekenäs en örfil och diskutera den nya järnvägen som ska gå via Lojo. Tågresan mellan Åbo och Helsingfors ska förkortas markant. Resan ska räcka endast en timme och femton minuter. Städer och kommuner lobbar nu hårt för det. Hur går det för kustbanan, vem lobbar för den?

Fredagssnack podcast

19:14

Effektivera!