Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Så här får det inte se ut"

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 13:30.
kalkstrands sopstation
Bildtext Så här såg blandavfallspunkten i Kalkstrand i Sibbo ut på torsdag eftermiddag (19.02.2015).
Bild: Henrik Holmedahl

Det avfall som förs till blandavfallspunkterna måste rymmas i tunnorna. Att dumpa sopsäckar utanför tunnorna är förbjudet. Ändå är det vad någon eller några gjort vid blandavfallspunkten i Kalkstrand i Sibbo.

Blandavfallspunkterna får användas av sådana kunder som betalar årsavgiften för dem. I Kalkstrand handlar det om sommargäster och skärgårdsbor som hämtar sitt avfall från till exempel sommarstugorna.

Dessutom kan man föra papper, returkartong, små metallföremål och glas till blandavfallspunkten. Behållarna för återvinnbart avfall får användas av vem som helst.

Nedskräpning

Informatören vid Östra Nylands Avfallsservice Sabina Lindström säger att det här handlar om nedskräpning.

- Det avfall man för till blandavfallspunkten bör vara av den dimensionen att det ryms i avfallstunnorna. Om avfallet inte ryms eller om tunnan är full, måste man istället föra soporna till en avfallscentral eller till någon småavfallsstation, säger Lindström.

Avfallscentralerna i Östnyland är Mömossen i Sibbo och Domargård i Borgå,

Uppföljning

Av bilden att döma är en del av avfallstunnorna i Kalkstrand överfulla. Sopsäckarna är ändå så många att deras innehåll knappast ändå hade rymts i det blandavfallskärl som finns på området.

Betyder då det här att tunnorna töms för sällan?

- Blandavfallspunkterna töms enligt olika tidtabeller och i olika rytm. Om kärlen fylls snabbare än tömningstidtabellen gäller det för dem som utnyttjar stationen att helt enkelt föra sitt avfall till en annan station. Så här får det inte se ut. Vi kommer att följa upp fallet, säger Sabina Lindström.

Avfallspunkten i Kalkstrand i Sibbo är kameraövervakad. En del av Östra Nylands blandavfallspunkter övervakas också med kameror som fungerar med infraljus. De filmar och fotograferar också nattetid med ljusa bilder som resultat.