Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Liverapportering: Nu hörs vårdarna i Eerikafallet

Från 2015
Uppdaterad 01.04.2016 10:30.
Rättegång mot de åtalade vårdarna i Eerikafallt
Bildtext Rättegången mot de åtalde vårdarna inleds måndagen den 23.2.
Bild: Christoffer Gröhn

Elva personer åtalas för brott mot tjänsteplikt i fallet Eerika. På måndag inleds rättegången mot dem i Helsingfors tingsrätt. De kommer alla att närvara i tingsrätten och ge sin syn på händelserna. Christoffer Gröhn är på plats och rapporterar direkt.

kl. 16:32: Liverapporteringen tar härmed slut. Tack till alla som följt med!

kl. 16:22: Fredman hänvisar nu till de upprepade gånger som Eerika inte berättade om vad som pågick, trots att den ansvariga socialarbetaren frågade henne.

kl. 16:09: Försvarsadvokat Markku Fredman säger nu att blåmärkena som fanns på Eerikas kropp knappast hade lett till åtal om en brottsanmälan hade gjorts.

kl. 15:53: I den slutrapport som gjordes upp efter att Eerika i fyra månader varit placerad utanför hemmet konstateras att förhållandet mellan pappan och dottern var bra och där antogs också att förhållandet mellan styvmamman och Eerika var gott, säger försvaret.

kl. 15:34: Nu tar försvaret vid igen och svarar på åklagarens åtal.

kl. 14:41: Åklagaren: Under de fyra månader som Eerika var placerad utanför hemmet försvann blåmärkena fastän hon då fortsatte att idrotta som tidigare.

kl. 14:25: Åklagaren anser att den ansvariga socialarbetaren borde ha agerat på blåmärkena som fanns på Eerikas kropp och gjort en polisanmälan om misstänkt misshandel.

kl. 14:09: Under våren 2011 kontaktade Eerikas mamma socialverket och var då orolig över hur flickan hade det hos pappan och styvmamman.

kl. 14:01: Socialarbetarna fick då under sommaren 2010 höra att Eerikas styvmamma var gravid och väntade fyrlingar. Styvmamman uppgav också falsk identitet för socialarbetarna.

kl. 13:58: Åklagaren går nu igenom händelserna sommaren 2010 då Eerika placerades hos pappan.

kl. 13:36: Rättegången fortsätter nu. De åtalade är inte längre på plats utan företräds enbart av sina advokater.

kl. 12:16: Nu väntar en timmes paus. Rättegången fortsätter igen på eftermiddagen.

kl. 12:14: Åklagaren anser att barnpsykiatrikern vid HNS borde ha gjort en undersökning om sexuellt utnyttjande, men psykiatrikerns advokat anser att det inte fanns fog för att misstänka det.

kl. 11:46: Det är inget konstigt att barn har blåmärken och om det dessutom ges en logisk förklaring till dem så kan en läkare inte göra så mycket, säger skolläkarens advokat.

kl. 11:43: Läkaren i skolan måste tro vad patienten säger, påpekar advokaten. Läkaren är inte själv på plats i rätten idag.

kl. 11:42: Eerika hade sagt att hon inte har luggats i håret och att blåmärken på kinden berodde på att hon hade spelat innebandy och fått bollen skjuten mot kinden.

kl. 11:40: Läkaren hade enbart fått veta att Eerika tappade hår. Det berättade en lärare för skolans läkare.

kl. 11:38: Inte heller skolans läkare hade information om flickans bakgrund, säger advokaten.

kl. 11:36: Skolhälsovårdaren hade inte kännedom om att flickan och hennes familj var klienter hos socialverket.

kl. 11:35: Skolhälsovårdaren träffade Eerika två gånger och lade märkte till hennes blåmärken. Pappan berättade då att flickan hade spelat fotboll och i samband med det slagit sig.

kl. 11:29: Enligt advokaten är åklagarens uppgift om att mannen skulle ha träffat Eerika felaktig.

kl. 11:27: Mannens advokat säger att han gjorde vad han kunde, det vill säga tog kontakt med dem som hade ansvar för Eerika. Han hade inte befogenheter att göra något annat, säger advokaten.

kl. 11:25: Nu besvaras åtalen mot den unga mannen som i slutet av april 2012 tog emot rektorns barnskyddsanmälan. Han jobbade då vid socialverkets jour.

kl. 11:22: Den ledande socialarbetarens advokat säger att de ansvariga inte är skyldiga till att man inte agerade utan det handlar om ett systemfel i så fall där socialverket inte förmår agera tillräckligt snabbt.

kl. 11:17: Ett problem var att det var svårt att få Eerika att prata. Flickan teg när den ansvariga socialarbetaren frågade henne om hennes situation.

kl. 11:16: De fyra månaderna utanför hemmet var en utvärderingsperiod för att se hur hon mår då.

kl. 11:14: Också den ansvariga socialarbetarens advokat förnekar till brott. Han hänvisar till att vissa åtgärder vidtogs och att socialarbetaren flera gånger var i kontakt med hemmet. Dessutom var Eerika under fyra månader placerad utanför hemmet.

kl. 11:06: Den första åtalade socialarbetarens advokat förnekar till största delen av åtalen.

kl. 11:01: Nu ska de åtalade svara på åtalen. Deras advokater för deras talan.

kl. 11:00: Åklagaren uppgav nyss för Yle Huvudstadsregionen att hennes straffyrkanden inte kommer att offentliggöras idag utan först i slutet av rättegången alltså om cirka en månad.

kl. 10:36: Nu har åklagaren läst upp åtalen och det blir en 20 minuters paus.

kl. 10:26: Åtta av de åtalade jobbade vid Helsingfors stad och tre vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

kl. 10:24: En av de åtalade, en läkare vid skolhälsovården är inte på plats i rätten idag och åtalen mot henne läses därför inte upp.

kl. 10:23: Förutom socialarbetare åtalas också skolhälsovårdare, vårdare och läkare vid en vårdcentral samt läkare och psykiatriker vid barnsjukhuset.

kl. 10:12: Socialarbetaren hade enbart reagerat på rektorns barnskyddsanmälan genom att lägga ett meddelande i den ledande socialarbetarens postbox.

kl. 10:11: Socialarbetaren hade enbart då konstaterat att den ansvariga socialarbetaren och den ledande socialarbetaren hade semester och beslöt att ärendet inte var brådskande.

kl. 10:09: Nu åtalas den man som tog emot rektorns barnskyddsanmälan i slutet av april 2012.

kl. 10:08: Nu står åtalen mot en ledande socialarbetare i tur. Inte heller han reagerade tillräckligt kraftigt på de blåmärken och det illamående som den 8-åriga flickan uppvisade.

kl. 10:05: Två dagar efter det mötet, söndagen den 13 maj 2012 kvävdes Eerika ihjäl.

kl. 10:04: Mötet ordnades under en fredag och då hade pappan förklarat Eerikas blåmärken och den förklaringen hade godtagits av den ansvariga socialarbetaren.

kl. 10:03: Eerikas ansvariga socialarbetare fick redan på rektorns anmälan först flera veckor sedan och ordna då med ett möte med Eerika och hennes pappa.

kl. 10:02: Men när rektorn kontakta socialverket var den ansvariga socialarbetaren på semester.

kl. 10:01: Eerika var under fyra månader kring årsskiftet 2011-2012 på ett familjecenter men i mars krävde pappan att hon kommer hem igen. I slutet av april tog rektorn vid hennes skola kontakt med socialverket vid Helsingfors stad.

kl. 09:56: Fast redan i april 2011 var flickans mamma i kontakt med socialarbetaren. Hon uttryckte då oro över om styvmamman var trygg för Eerika.

kl. 09:53: Nu läses åtalen mot Eerikas ansvariga socialarbetare upp. Hon borde enligt åklagaren ha agerat redan i november 2011. I maj 2012 mördades Eerika.

kl. 09:43: Brott mot tjänsteplikt kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

kl. 09:42: Samtliga åtalas för brott mot tjänsteplikt men vilka straff åklagaren yrkar på är ännu oklart.

kl. 09:39: Åklagaren Tuire Tamminiemi läser nu upp åtalen i tur och ordning.

kl. 09:17: Nu byter vi sal. Antagligen för att det blev för trångt i den förra.

kl. 09:06: Journalister och fotografer står nu otåligt och väntar utanför salen.

kl. 08:49: Nu är jag på plats i tingsrätten. Rättegången börjar om tio minuter.

Läs också:
Vårdarna i Eerikafallet svarar på åtalen i dag