Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Johanna Grönqvist: Vem borde vinna och vem går hem med Oscarstatyetten?

Från 2015
Uppdaterad 21.02.2015 15:57.
Bild: EPA

Den 87:e Oscarsgalan hålls natten till måndagen. Akademin i Los Angeles har gjort sitt val och så här skulle jag fördela statyetterna.

Bästa film

Borde vinna: Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance - en film som får en att flyga ut ur biografen, av glädje. Alejandro González Iñárritu som tidigare är känd för ganska allvarliga och seriösa filmer gör nu en humoristisk, (själv)ironisk och stundvis magisk film om en äldre skådespelare som nu vill göra ”riktig” teater på Broadway. Filmen är rolig men det är bara den första nivån i en mångbottnad film fylld av smart dialog, suveräna skådespelare och extremt snyggt foto.

Kommer att vinna: Boyhood - en gripande skildring av en "vanlig" pojkes uppväxt, en unik film och en bragd i sig att filmen ens blev klar. En film som visar det dramatiska i det tillsynes enkla och vardagliga med skådespelare som gett filmen 12 år av sina liv. En ljuvlig film och jag var färdig att garnera den med Oscarsstatyetter, men det var innan jag såg Birdman.

Bästa regi

Borde vinna: Här blir det svårare, jag skulle vilja belöna Richard Linklater (Boyhood) för att han lyckades med konststycket att hålla ihop ett filmprojekt under 12 och av materialet skapa en film som flyter så fint ihop. Men samtidigt vill jag också belöna Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) som skapat en underlig och underhållande film men jag tippar att han får en Oscar för bästa manus istället. Därför ger jag min Oscar till Alejandro González Iñárritu (Birdman) som vågat ta det stora steget och göra en film som är inte bara är ironisk och djup utan även rolig.

Kommer att vinna: Richard Linklater (Boyhood)

Bästa manliga huvudroll

Borde vinna: Michael Keaton (Birdman) eller Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), ingendera av dem har en Oscar och båda gör strålande roller.

Birdman, Michael Keaton
Bild: SF Film Finland Oy

Kommer att vinna: Eddie Redmayne (The Theory of Everything) som gör en strålande roll som Stephen Hawking. Redmayne har redan fått en Bafta, Golden Globe och Screen Actors Guild Award för den här rollen så allt lutar åt att han även får en Oscar

Bästa kvinnliga huvudroll

Borde vinna: Marion Cotillard (Två dagar, en natt) en skådespelare som kan berätta allt med sitt ansikte. Men Cotillard har redan en Oscar för rollen som Edith Piaf i La vie en rose och kommer därför sannolikt inte att belönas.

Kommer att vinna: Julianne Moore (Still Alice) Moore spelar en framgångsrik och intelligent kvinna som insjuknar i Alzheimer endast 50-år gammal. Filmen är lite för enkel och vågar inte gå på djupet men Julianne Moore gör ett desto större jobb med att skildra desperationen och frustrationen hos en person som hela sitt liv definierat sig via sitt intellekt och nu får uppleva hur det gradvis försvinner. Moore har även varit nominerad till en Oscar hela fyra gånger tidigare så nu står hon liksom lite i tur.

Bästa manliga biroll

Borde vinna: Edward Norton (Birdman) eller Mark Ruffalo (Foxcatcher). Norton är manisk och självironisk i rollen som en självupptagen, narcissistisk skådespelare på Broadway. Mark Ruffalo igen behöver egentligen inga repliker utan berättar det mesta via kroppen och ansiktet då han spelar den lite försiktige storebrodern i Foxcatcher, enda felet är att hans roll i filmen kunde ha varit större.

Kommer att vinna: J.K. Simmons (Whiplash) och är väl värd en Oscar för sin roll som läraren från helvetet. Han har dessutom en lång karriär bakom sig, både inom film och TV, och det kan vara till hans fördel.

Bästa kvinnliga biroll

Borde vinna: Emma Stone (Birdman) spelar en arg och besviken dotter och gör det med glöd och intensitet. Hon tar steget från sina tidigare ganska så flickiga rollkaraktärer och visar att det finns betydligt mer i henne än vi kanske anat.

Birdman, Emma Stone
Bild: SF Film Finland Oy

Kommer att vinna: Patricia Arquette (Boyhood) som mamman i filmen har hon gått in i allas hjärtan. Hon har redan vunnit bl.a. en Bafta, Golden Globe och Screen Actors Guild för sin roll och har, trots en lång karriär, ännu aldrig fått en Oscar. Nu är det hennes tur.

Läs även Silja Sahlgren-Fodstad och Niklas Aldén tippningar inför Oscarsgalan.

Mer om ämnet på Yle Arenan