Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Att odla bär i trädgården passar också nybörjaren

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2018 14:29.
Krusbär i en skål
Bild: Yle/Trädgården på Strömsö

I de halverade oljefaten i Strömsös trädgård planterade vi allt från lättodlade åkerbär och jordgubbar till de kanske lite mer otippade bären, åtminstone i trädgårdssammanhang - hjortron och tranbär.

Jordgubbar

Jordgubbar, Fragaria x ananassa, är ett av våra mest älskade och odlade bär. De första solmogna jordgubbarna plockade från egen odling hör nog till en av sommarens höjdpunkter.

Jordgubbar är lättodlade. De trivs i mullrik, lucker trädgårdsjord.

Gödsla inte jordgubbarna för mycket, då åstadkommer du bara kraftig bladväxt och liten skörd. Grundregeln är "ju mer gödsel desto mindre skörd".

Grundgödsla jorden med stallgödsel 3-4 kg per kvadratmeter. Gödsla en andra gång direkt efter skörden, då med t.ex. hönsgödsel eller komposterad stallgödsel.

Gödsla aldrig jordgubbsplantorna på våren. Blodmjöl och gräsklipp är bra tilläggsgödsel om plantorna ser bleka och klena ut.

Röda jordgubbar i durkslag
Bildtext Egna jordgubbar - det godaste som finns.
Bild: Strömsö/yle

Jordgubbarna kräver rätt lite skötsel. På våren skall man klippa eller räfsa bort torkade blad och byta ut plantor som dött under vinter.

Är sommaren torr kan man vattna för att få en god skörd. Efter skörden är det bra att klippa bort alla revor. På så sätt får moderplantan all näring och har då goda förutsättningar att klara vintern och följande års blomning.

Jordgubbsreva växer ut från jordgubbsplanta
Bildtext Revorna stjäl växtkraft från moderplantan och bör klippas bort.
Bild: Strömsö/yle

Idag har vi en hel del olika jordgubbssorter, som skiljer i smak, storlek och skördetidpunkt. En nybörjare får pröva sig fram medan den inbitne trädgårdsentusiasten kanske redan har sina favoritsorter.

Blommande jordgubbsplanta vattnas
Bildtext Vattna jordgubbsplantan om sommaren är torr.
Bild: Strömsö/yle

Vanligen är jordgubbsplantorna ettåriga när du köper dem, men idag finns även tvååriga plantor (jumboplantor) på marknaden. Fördelen med dem är att de ger skörd redan första året.

Du kan också köpa s.k. familjeplantor med tre olika jordgubbsorter i samma kruka. De här lämpar sig speciellt bra om du har en liten odlingsyta eller bara några krukor med jordgubbar.

Rodnande jordgubbskart
Bildtext Rodnande jordgubbskart.

Köp alltid certifierade och garanterat friska plantor – det lönar sig i längden. Om du förökar dina jordgubbar genom revor är risken stor att du får oönskade komplikationer (sjukdomar) in i din odling.

Ett av de största problemen med jordgubben är mögel. Olika sorter har olika resistens (motstånd/känslighet) mot mögel. Det lönar sig att kolla upp resistensen när du väljer sorter.

Genom att odla jordgubbar i upphöjda odlingsbäddar (eller stora krukor som oljefat) minskar risken för mögelskador på bären då luften lättare kommer åt att torka upp bladmassan.

Ett annat bekymmer kan vara sorkar. Odlar du i kärl så slipper du dem också.

Det lönar sig att byta ut jordgubbsplantorna ca vart fjärde år. Gamla plantor ger sämre skörd och kan få problem med olika växtsjukdomar och ohyra.

Jordgubbssorter i Strömsös trädgård:
Honeoye, Jonsok, Polka

Åkerbär

Plantor av åkerbär med djuprosa blommor
Bildtext Åkerbär blommar vackert rosa.
Bild: Monica Storm/yle

Åkerbär, Rubus stellarcticus, är en mycket lättodlad liten bärväxt som trivs i halvskugga. Den kan med fördel användas som marktäckare under t.ex. fruktträd eller i rabatter.

Åkerbär förökar sig genom rotskott och kan om man inte passar sig bli till ett ogräs i trädgården. Den blir 20-30 cm hög och blommar på försommaren med stora rosa blommor med god doft.

Åkerbär är härdig i hela landet och vill ha jord med lågt pH-värde i lucker och vattenhållande jord.

Var försiktig med gödsling, tillsätt gärna brunnen stallgödsel och lite torv, men absolut inte kalk.

Åkerbärsplantor
Bildtext Åkerbär är utmärkta marktäckare.
Bild: Monica Storm/yle

Åkerbären vissnar ner till vintern och följande vår växer det upp nya skott från de underjordiska stammarna. Blomningen sker i juni och drygt en månad senare är bären mogna.

Det odlade åkerbäret är aromatiskt och välsmakande men har ändå inte den fulla arom och smak som det vilda åkerbäret.

Åkerbären är tvåkönade och självsterila. För att få bär bör man alltid plantera minst två olika sorter tillsammans. Idag finns plantor att köpa med två sorter i samma kruka.

Om du vill odla åkerbär för bärens skull, plantera då med ett inbördes avstånd på ca 30-40 cm och ett radavstånd på ca 1,5 m.

Vi planterade åkerbären mycket tätare i vårt oljefat. Därför bör vi hålla efter rotskotten så att växtligheten inte blir för kompakt.

Det kan ta upp till tre år innan skördenivån har nått sin topp. Bären blir röda ett tag innan de mognar, så ha tålamod och vänta med att skörda tills de är röda, glansiga och lätt genomskinliga.

Åkerbärssorter i Strömsös trädgård:
Susanna, Pima

Hjortron

hjortronplanta med kart
Bildtext Hjortronplanta med begynnande kart.
Bild: Strömsö/yle

Hjortron, Rubus chamaemorus, är ännu inte speciellt vanliga i våra hemträdgårdar, men varför inte?

Hjortronen är också de lättodlade, de har inte så stora krav på skötsel och gödsling bara odlingsunderlaget (jorden) och fuktigheten samt ph-värdet (sur jord, Ph 4-5) är rätt.

Vanligtvis odlas hjortron i odlingsbassänger av plast, men vi valde att odla i oljefat.

Hjortron vill gärna ha en rätt grov torvjord. Jorden får absolut inte kalkas och gödslas mycket, endast måttfullt med t.ex. lite bärgödsel. Odlingsunderlagets tjocklek skall vara ca 30 cm.

Det är viktigt att torven hålls jämnfuktig. Plantorna vill inte simma men torven bör vara ordentligt fuktig.

Odlingsunderlaget skall vara rätt grovt för att behålla tillräckligt med syre. Om du planterar hjortron i köpt torv kan du gärna blanda in lite vitmossa för att få en grövre struktur.

På hösten kan du gärna luckra upp torven och blanda in lite grövre torv eller vitmossa. Rohdodendronmylla kan med fördel användas som odlingsunderlag åt hjortronen.

Hjortronplantor planterade i rostigt oljefat
Bildtext Hjortron och tranbär kan odlas i stora kärl.
Bild: Strömsö/yle

Hjortronbladen vissnar ner till vintern och det bildas små röda knoppar på markytan. Det är de här röda knopparna som utvecklas till nya blad på våren.

Hjortronen kan tidvis försvinna nästan helt men ha tålamod och vänta till nästa vår, de dyker nog upp igen.

Hjortron trivs bäst på en varm, solig och skyddad plats. Hjortronen blommar rätt tidigt på våren så det kan vara på sin plats att skydda blomningen mot frost med en fiberduk.

Nyplanterade hjortronplantor
Bildtext Hjortronplantor av sorten <em>Nyby</em>.
Bild: Strömsö/yle

Hjortronen är såkallade tvåbyggare, vilket betyder att det finns både hon- och hanplantor. Kolla upp när du köper dina hjortronplantor att du får plantor av båda könen.

Du kan också köpa plantor med båda könen i samma kruka. Därtill finns en självfertil sort som heter Nyby. Köper du Nyby så klarar du dig med en sort för dess blomma har både ståndare och pistill.

Hjortron i Strömsös trädgård:
Nyby

Tranbär

Tranbär, Vaccinium oxycoccos L, skall du välja om du vill odla riktig superfood i din trädgård. De har fått ett ordentligt uppsving de senaste åren eftersom de är fulla av nyttiga vitaminer och oxidanter.

Tranbärsplanta med långa revor av små blad
Bildtext Tranbärsplantor har vackra rankor.
Bild: Strömsö/yle

Att odla tranbär påminner långt om att odla hjortron. Tranbären trivs i samma jordtyp. De vill ha samma ph-värde och fukt som hjortronen och kan också odlas i odlingsbassänger, i krukor eller som vi valde - i gamla oljefat. Tranbär vill, liksom hjortron, ha en ljus och solig växtplats.

Till skillnad från hjortronen är tranbären dekorativa under hela odlingssäsongen. De har ett friskt, grönt och glänsande bladverk hela sommaren och till hösten får de en fin röd färg.

Tranbären utvecklar långa rankor och passar därför bra i en upphöjd odlingsbädd eller i en ampel.

Tranbären är inte känsliga för köld men uttorkning kan vara ett problem under vintern.

Tranbären växer i naturligt tillstånd på myrar och mossar där rankorna slingrar sig in i mossan. Skydda gärna dina tranbär över vintern med t.ex. frostduk eller täck över dem med ett lätt lager löv.

Krusbär

Bärbuskar är nog kanske det mest lättodlade du kan hitta. Plantera en bärbuske, gödsla den, vattna den och glöm bort den!

Bärbuskar kräver ytterst liten skötsel. Du behöver bara gallra ur gamla kvistar och kasta en näve gödsel kring busken på våren för att få den att växa och frodas och ge skörd år efter år.

Gröna krusbär i skål
Bildtext Krusbär är goda som sådana eller som marmelad eller kräm.
Bild: Strömsö/yle

Krusbär, Ribes uva-crispa, är en gammal goding som gärna kunde få lite mera uppmärksamhet.

Krusbärsbusken är lättodlad och ger rikligt med skörd. Bären kan användas på många olika sätt. Vad är godare än att äta solmogna krusbär direkt från busken!

Två krusbärsbuskar i kruka
Bildtext Krusbär är väldigt lättodlade.
Bild: Strömsö/yle

De gamla krusbärssorterna är mycket söta, har mindre frukter men är känsligare för mjöldagg än de nyare sorterna som t.ex. Hinnonmäki gul och röd.

Nyare sorter har en bättre motståndskraft mot mjöldagg. Vår egen inhemska Lepas till exempel är helt resistent mot mjöldagg.

Skillnaden mellan de gamla sorterna och de nya är alltså smak, storlek och sjukdomsresistens. Om du väljer de äldre sorterna så är det viktigt att plantera bärbuskarna på en luftig och solig plats där vinden kommer åt att snabbt torka upp efter regn och dagg. Solljuset främjar också fruktsättningen.

Rodnande krusbär
Bildtext Röda krusbär 'Houghton'.
Bild: Strömsö/yle

Plantera krusbären i en god trädgårdsmylla, gärna inte för genomsläpplig. Gödsla på våren med trädgårds- eller kreaturskompost.

Gallra ur gamla kvistar, ta bort lite varje vår så förnyar busken sig och ger en jämnare skörd. Krusbärsbusken är mycket anspråkslös och lättodlad.

Krusbär i Strömsös trädgård:
Hughton, amerikanskt bergskrusbär