Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svensexorna kunde nog vara vilda förr också

Från 2015
Uppdaterad 16.03.2015 12:48.
branko Lampi
Bildtext Branko Lampi
Bild: yle/Maud Stolpe

Svensexor, möhippor och polterabend har det gemensamma att de är avskedsfester innan festföremålet ingår i det äkta ståndet. De här festerna har kunnat vara allt från reningsriter till rena orgierna. Det har folkloristen Branko Lampi fått fram då han synat de här övergångsriterna närmare.

Kort sagt är svensexorna och möhipporna övergångsriter från det ogifta livet till det gifta. Då det för länge sedan kunde handla om att bruden skulle renas inför bröllopet eller att mannen firades med värdiga fester den sista kvällen som ungkarl kan det idag handla om rena fyllefester med de mest vansinniga programpunkter. Det vanligaste är trots allt man inte hittar på vilka vansinnigheter som helst. Några direkta regler för hur en svensexa ska gå till finns inte men den som vill ordna en svensexa kan idag hitta många tips på nätet.

En polterabend skiljer sig såtillvida från svensexor och möhippor att man denna bullerafton skulle skrämma bort alla onda andar från det ståndande äktenskapet. För att åstadkomma det slängde gästerna och de berörda sönder glas och porslin och i slutändan skulle den blivande bruden och brudgummen städa upp hela röran tillsammans. Då kunde de lära sig att samarbeta.

Branko Lampi, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi, har tittat närmare på den här traditionen.

Kuriosa om svensexor:

  • Svensexan är liksom möhippan och polterabend ett slags avskedsrit från det ogifta ståndet till det gifta.
  • Svensexan är yngre än möhippan, som tidigare var en slags reningsrit för bruden inför äktenskapet. I Finland var bastubadandet centralt under en möhippa.
  • Ordet svensexa kommer från svenafton plus att brännvinsmåttet var sex centiliter.
  • Svensexorna var tidigare högtidligare ceremonier, som förekom i borgerliga och akademiska kretsar men lär redan på 1800-talet blivit mer uppsluppna tillställningar.
  • Möhipporna kom att börja likna svensexorna i och med att kvinnor kom ut i arbetslivet och fick utbildning. Kvinnorna klädde då ofta ut sig till män.
  • Polterabend eller bullerafton har traditionellt gått till så att brudparet och gästerna kvällen före bröllopet krossade porslin, som brudparet sedan skulle städa upp tillsammans. Bullret som åstadkoms skulle skrämma bort onda andar från äktenskapet.
  • Speciella regler för hur en svensexa ska gå till finns inte men den blivande brudgummen ska gärna förnedras på något sätt.