Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kontroller vill granska spelindustrin

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ted Forsström
Bildtext Ted Forsström diskuterar spelvärlden i nya programmet Kontroller.

På måndagarna framöver kommer vi att få en inblick i spelindustrins magiska värld. Kontroller heter programmet som lovar ge dig en kritisk och oberoende granskning av spel från både stora och små tillverkare på alla plattformer.

Branschen omsätter idag över 60 miljarder dollar om året och spelandet fördelas ganska jämnt över hela befolkningen. 49 procent av alla spelare är kvinnor och medelåldern bland spelare är 31 år. Speljournalistiken har länge kritiserats för att vara kontrollerad av industrin och de stora speltillverkarna. Därför behövs ett program som Kontroller.

Ted Forsström kommer tillsammans med en grupp utvalda recensenter att testa och diskutera spelnyheter och försöka ge en ärlig bild av hur bra spelen i verkligheten är. Han har själv ett brinnande intresse för videospel och har spelat sedan han var barn.

- Mitt intresse för spelandet kom ganska naturligt eftersom vår familj hade den mest avancerade datorn i Purmo som fanns på den tiden, en Intel 286. Jag tyckte det var jättespännande bara att ha en sådan maskin och utforska vad man kunde göra med den. Då märkte man ju ganska snabbt att man kan spela på den. Det var där det började.

Efter det märkte Ted att det fanns något sådant som spelkonsoler och den första konsolen blev en Sega Megadrive.

- Det är ju lite okreddigt. Jag inser att rätt svar hade varit en Commodore eller en Amiga, men så blev det inte, så där har jag en lucka i mina erfarenheter av spelvärlden.

Efter den första datorn och konsolen gick Ted vidare till allt och alla plattformar.

- Det mest kreddiga jag har i spelväg är en Dreamcast.

Inte spelberoende... ännu!

Även om spel är ett stort intresse för Ted lider han inte av någon form av spelberoende.

- Jag har inte en sådan personlighet att jag skulle fastna helt till exempel i World of Warcraft och låta en baby svälta i rummet bredvid medan jag spelar, berättar Ted.

- I varje fall inte ännu. Kanske det inte kommit ett tillräckligt bra spel ännu.

Vill göra sällskapsspel

Utöver spelupplevelsen i sig är Ted också intresserad av mekaniken bakom spelet. Stunden då det går upp för en hur spelet fungerar och vilka regler som gäller i just det spelet.

Han har en del erfarenhet av att själv utveckla videospel, men ett mål i livet är att göra ett riktigt bra bordsspel.

- Mitt spel är i konceptstadiet ännu, men det kommer att heta Mommo och gå ut på att man ska fylla 100 år.

Ted ser fram emot att igen få vara programledare i rutan. 2008 gjorde han programmet Ursäkta Birgitta tillsammans med vapendragaren Kaj Korkea-aho.

- Det ska bli spännande att prova hur det jag lärt mig som programledare i Succémorgon fungerar på tv.

Oärlig spelindustri

Som exempel på en lögn spelindustrin matat oss med minns Ted speciellt hur han som barn läste i en speltidning om en matta som lanserades till Megadriven, som skulle få spelfiguren i rutan att göra samma rörelser som spelaren gör hemma.

- I reklamen var det en pojke som gjorde en karatespark på mattan och så gjorde gubben i spelet exakt samma rörelse. Men i verkligheten fungerade mattan bara som en joystick som man tryckte på med fötterna. Det var ju jättedåligt och det gick inte alls att spela med den.

Varför behövs ett program som Kontroller?

- För att spel är något helt annat än vad det tidigare varit. Då jag var liten var det pinsamt att spela. Man kunde bara göra det med sina nördkompisar och om de coola killarna fick reda på att man spelade så var ju allt förstört. Idag har nästan alla en relation till spel på ett eller annat sätt och det finns inte längre ett stigma ihopkopplat med spelvärlden, menar Ted som ser fram emot att göra ett program där man verkligen diskuterar spelen och inte bara ger dem poäng efter hur bra de är.