Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SIM-kort kan ha hackats - finländska operatörer manar till lugn

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 18:45.
Smarttelefon som laddas.
Bild: Yle

Ett stort antal SIM-kort till mobiltelefoner kan ha blivit hackade. Visselblåsaren Edward Snowden avslöjar för tidningen The Intercept att brittiska och amerikanska underrättelsetjänster har hackat SIM-kortsjätten Gemaltos system och stulit krypteringsnycklar.

Via krypteringsnycklar kan underrättelsetjänsterna övervaka mobiltelefontrafiken utan operatörens eller myndigheternas tillstånd.

Enligt The Intercept är det en gemensam enhet för den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och brittiska GCHQ som har lyckats tränga sig in i Gemaltos nätverk.

Gemalto verkar i 85 länder och tillverkar årligen två miljarder SIM-kort. Gemaltos kort finns i användning också i Finland, och därför utreder mobiloperatörer nu här hemma om finländare har berörts.

"Vanliga mobiltelefonsägare borde inte påverkas"

Av Soneras 3,5 miljoner kunder har var tredje ett SIM-kort av Gemalto. Också en del av Elisas kunder använder Gemaltos kort, men hur många det handlar om berättar bolaget inte.

Enligt säkerhetschef Jaakko Wallenius vid Elisa kräver det skedda inga speciella åtgärder av finska mobiltelefonsägare. Att krypteringsnycklarna hamnat i säkerhetstjänsternas händer betyder att enskilda SIM-kort kan klonas och därmed övervakas, uppskattar Wallenius. Men vanliga mobiltelefonsägare borde detta enligt Wallenius inte påverka.

Informationschef Tatu Tuominen vid Sonera säger att bolaget utreder det skedda och är i kontakt med Gemalto. Han ser allvarligt på anklagelserna.

- I ljuset av vad vi nu vet, är det amerikanska och brittiska underrättelsetjänster som använder informationen. Var och en kan för sin egen del uppskatta hur intressant den egna informationen är ur den synvinkeln, men det här är en mycket allvarlig sak som vi fördjupar oss i ordentligt.

Också en liten del av DNA:s SIM-kort kommer från Gemalto. DNA avråder sina kunder från att nu vidta några egna åtgärder.

- Om det visar sig att det finns ett säkerhetshot av något slag mot våra kunder, informerar vi genast om saken, säger förvaltningsdirektör Vesa Vuoti. Också han anser att påståendena om stölden är allvarliga, men poängterar att man inte vet vad det verkliga läget hos Gemalto är. Bolaget utreder läget som bäst.

Yle Uutiset

Diskussion om artikeln